Учините боравак вашег детета на сунцу безбедним!

сунцеЛето је закуцало на наша врата, и сунчани летњи дани маме својом топлотом и младе и старе да изађу из својих домова и што више времена проведу на свежем ваздуху, са својом породицом и пријатељима. Међутим, поред многобројних благодети које нам лето доноси, морамо бити свесни и опасности које са собом носе ужарени сунчеви зраци и високе температуре, као неминовни пратиоци лета.

Црвенило и опекотине од сунца су у летњим месецима свакодневна појава и нежељене су последице директног излагањa сунчевим зрацима. Поред тренутног бола који изазивају, оне могу имати и озбиљне дугорочне последице.

Незаштићена кожа изложена јаком сунцу може изгорети у року од 15 минута. С обзиром да је дечија кожа тања, а њен заштитни механизам слабији од коже одраслих особа, деца много брже поцрвене.

Након изгалања сунцу може проћи и до дванаест часова да оштећења на кожи изазвана штетним сунчевим зрацима постану у потпуности видљива- кожа вашег детета која је у току дана “мало поруменела”, сутра ујутру може изгледати “потпуно опечена”

Како се заштитити?

Придржавањем веома једноставних савета можете избећи ова непријатна, а често и озбиљна стања, и учинити боравак вас и ваше породице на сунцу безбедним!

Трудите се да ваше дете заштитите тако што ћете:

 • избегавати да га излажете сунцу у периоду од 11-16 часова, у време када је сунчево зрачење најјаче (млађу деци у периоду од 10 до 17 часова);
 • обезбедити детету заштиту за главу (капа или шеширић са широким ободом) и научити дете да их увек носи када иде напоље;
 • облачити га у одећу светлих боја (најбоље белу или жуту), јер оне рефлектују зраке и не упијају их попут тамних боја као што су црна или тегет;
 • детету обезбедити квалитетне наочаре за сунце са 100% УВА и УВБ заштитом, које ће их заштитити од оштећења рожњаче које може бити изазвано сунчевим зрацима;
 • детету наносити креме са високим заштитним фактором (преко 30) које су намењене искључиво дечијој кожи, и које треба користити у складу са упутством произвођача.

ОПШТА ПРЕПОРУКА ЗА УПОТРЕБУ ЗАШТИТИНИХ КРЕМА ЗА СУНЧАЊЕ:

Крему нанети на све делове тела који се излажу сунцу, пола сата пре изласка на сунце. Након изласка на сунце крему треба поново намазати, а затим је мазати на свака два сата, али УВЕК после обилног знојења, боравка у води или брисања пешкиром, јер и водоотпорне креме после изласка из воде и брисања пешкиром губе свој заштитни ефекат.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ!

 • Имајте на уму да што је дете млађе његова кожа је осетљивија, јер је тања и са много мање заштитних пигмената, тако да бебе до 6 месеци старости није уопште препоручљиво излагати сунцу, а децу узраста од 6 месеци до годину дана не треба директно излагати сунчевим зрацима. За њих су одећа која их штити од УВ зрачења и боравак у хладу обавезни!
 • Водите рачуна да кремом са заштитиним фактором намажете и дететове усне, врат, уши али и горњи део стопала, јер су ови делови тела веома изложени и често изгоре на сунцу, управо због неадекватне заштите!
 • Децу треба заштитити од сунца и када су у хладовини или испод сунцобрана- намазати их заштитином кремом или им обући одговарајућу одећу, јер површине попут воде, песка и камења рефлектују сунчеве зраке.
 • Облаци пружају тренутно освежење али не представљају ефикасну заштиту од УВ зрачења, тако да дете и по облачном времену треба да прописно заштитите од сунца!
 • Сунчеви зраци продиру и у воду, чак и до два метра у дубину, тако да и када су деца у води постоји могућност од опекотина- заштитите их одговарајућим водоотпорним кремама.
 • Уколико ваше дете пије лекове, обавезно консултујете педијатра о могућности настанка евентуалних нежељених ефеката услед излагања сунцу, попут оспе и сл.

Будите узор вашем детету! Уколико се и сами придржавате наведених савета, бићете безбеднији, а деца ће на тај начин брже и лакше усвојити правила безбедног понашања на сунцу!

Имајте на уму да наша кожа «памти” сваки минут који смо провели на сунцу! УВ зрачење има тзв.”кумулативни ефекат”, његов утицај се сабира, тако да се прекомерно излагање сунцу у млађем узрасту може јако штетно одразити на здравље коже у каснијем животу!

ПРВА ПОМОЋ КОД ОПЕКОТИНА ОД СУНЦА

Код опекотина од сунца кожа је црвена, болна и отечена, а  могу настати и пликови.

 • Уколико на месту опекотине нема пликова, то место охладите млазом хладне воде или на њега ставите хладне облоге, а уколико је захваћена већа површина истуширајте дете хладном водом (не леденом).
 • Можете нанети препарат на бази алоје или неки други препарат за третман опекотина, али искључиво уз претходну консултацију са лекаром или фармацеутом.
 • Уколико дете трпи јаке болове, можете му дати нешто против болова у складу са препоруком вашег педијатра.
 • Уколико дође до појаве пликова- немојте их бушити.
 • Детету дајте да пије доста течности.
 • Немојте излагати дете сунцу у наредних пар дана док се црвенило не повуче.
 • Код озбиљнијих опекотина од сунца, или и уколико је дете млађе од годину дана одмах се јавите свом педијатру!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351