Učinite boravak vašeg deteta na suncu bezbednim!

сунцеLeto je zakucalo na naša vrata, i sunčani letnji dani mame svojom toplotom i mlade i stare da izađu iz svojih domova i što više vremena provedu na svežem vazduhu, sa svojom porodicom i prijateljima. Međutim, pored mnogobrojnih blagodeti koje nam leto donosi, moramo biti svesni i opasnosti koje sa sobom nose užareni sunčevi zraci i visoke temperature, kao neminovni pratioci leta.

Crvenilo i opekotine od sunca su u letnjim mesecima svakodnevna pojava i neželjene su posledice direktnog izlaganja sunčevim zracima. Pored trenutnog bola koji izazivaju, one mogu imati i ozbiljne dugoročne posledice.

Nezaštićena koža izložena jakom suncu može izgoreti u roku od 15 minuta. S obzirom da je dečija koža tanja, a njen zaštitni mehanizam slabiji od kože odraslih osoba, deca mnogo brže pocrvene.

Nakon izgalanja suncu može proći i do dvanaest časova da oštećenja na koži izazvana štetnim sunčevim zracima postanu u potpunosti vidljiva- koža vašeg deteta koja je u toku dana “malo porumenela”, sutra ujutru može izgledati “potpuno opečena”

Kako se zaštititi?

Pridržavanjem veoma jednostavnih saveta možete izbeći ova neprijatna, a često i ozbiljna stanja, i učiniti boravak vas i vaše porodice na suncu bezbednim!

Trudite se da vaše dete zaštitite tako što ćete:

 • izbegavati da ga izlažete suncu u periodu od 11-16 časova, u vreme kada je sunčevo zračenje najjače (mlađu deci u periodu od 10 do 17 časova);
 • obezbediti detetu zaštitu za glavu (kapa ili šeširić sa širokim obodom) i naučiti dete da ih uvek nosi kada ide napolje;
 • oblačiti ga u odeću svetlih boja (najbolje belu ili žutu), jer one reflektuju zrake i ne upijaju ih poput tamnih boja kao što su crna ili teget;
 • detetu obezbediti kvalitetne naočare za sunce sa 100% UVA i UVB zaštitom, koje će ih zaštititi od oštećenja rožnjače koje može biti izazvano sunčevim zracima;
 • detetu nanositi kreme sa visokim zaštitnim faktorom (preko 30) koje su namenjene isključivo dečijoj koži, i koje treba koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.

фактором (преко 30) које су намењене искључиво дечијој кожи, и које треба користити у складу са упутством произвођача.

OPŠTA PREPORUKA ZA UPOTREBU ZAŠTITINIH KREMA ZA SUNČANJE:

Kremu naneti na sve delove tela koji se izlažu suncu, pola sata pre izlaska na sunce. Nakon izlaska na sunce kremu treba ponovo namazati, a zatim je mazati na svaka dva sata, ali UVEK posle obilnog znojenja, boravka u vodi ili brisanja peškirom, jer i vodootporne kreme  posle izlaska iz vode i brisanja peškirom gube svoj zaštitni efekat.

OBRATITE PAŽNJU!

 • Imajte na umu da što je dete mlađe njegova koža je osetljivija, jer je tanja i sa mnogo manje zaštitnih pigmenata, tako da bebe do 6 meseci starosti nije uopšte preporučljivo izlagati suncu, a decu uzrasta od 6 meseci do godinu dana ne treba direktno izlagati sunčevim zracima. Za njih su odeća koja ih štiti od UV zračenja i boravak u hladu obavezni!
 • Vodite računa da kremom sa zaštitinim faktorom namažete i detetove usne, vrat, uši ali i gornji deo stopala, jer su ovi delovi tela veoma izloženi i često izgore na suncu, upravo zbog neadekvatne zaštite!
 • Decu treba zaštititi od sunca i kada su u hladovini ili ispod suncobrana- namazati ih zaštitinom kremom ili im obući odgovarajuću odeću, jer površine poput vode, peska i kamenja reflektuju sunčeve zrake.
 • Oblaci pružaju trenutno osveženje ali ne predstavljaju efikasnu zaštitu od UV zračenja, tako da dete i po oblačnom vremenu treba da propisno zaštitite od sunca!
 • Sunčevi zraci prodiru i u vodu, čak i do dva metra u dubinu, tako da i kada su deca u vodi postoji mogućnost od opekotina- zaštitite ih odgovarajućim vodootpornim kremama.
 • Ukoliko vaše dete pije lekove, obavezno konsultujete pedijatra o mogućnosti nastanka eventualnih neželjenih efekata usled izlaganja suncu, poput ospe i sl.

Budite uzor vašem detetu! Ukoliko se i sami pridržavate navedenih saveta, bićete bezbedniji, a deca će na taj način brže i lakše usvojiti pravila bezbednog ponašanja na suncu!

Imajte na umu da naša koža «pamti” svaki minut koji smo proveli na suncu! UV zračenje ima tzv.”kumulativni efekat”, njegov uticaj se sabira, tako da se prekomerno izlaganje suncu u mlađem uzrastu može jako štetno odraziti na zdravlje kože u kasnijem životu!

ПРВА ПОМОЋ КОД ОПЕКОТИНА ОД СУНЦА

Код опекотина од сунца кожа је црвена, болна и отечена, а  могу настати и пликови.

 • Уколико на месту опекотине нема пликова, то место охладите млазом хладне воде или на њега ставите хладне облоге, а уколико је захваћена већа површина истуширајте дете хладном водом (не леденом).
 • Можете нанети препарат на бази алоје или неки други препарат за третман опекотина, али искључиво уз претходну консултацију са лекаром или фармацеутом.
 • Уколико дете трпи јаке болове, можете му дати нешто против болова у складу са препоруком вашег педијатра.
 • Уколико дође до појаве пликова- немојте их бушити.
 • Детету дајте да пије доста течности.
 • Немојте излагати дете сунцу у наредних пар дана док се црвенило не повуче.
 • Код озбиљнијих опекотина од сунца, или и уколико је дете млађе од годину дана одмах се јавите свом педијатру!

 

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351