Preporuke za bezbednost hrane u letnjem periodu

letnja hranaLeto je za mnoge dugo očekivano vreme razbibrige i uživanja u toplim danima. Istovremeno, period kada visoke temperature stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije. Uslovi čuvanja namirnica, prevashodno održavanje odgovarajućeg temperaturnog režima, su otežani pri visokim spoljnim temperaturama i postaju izazov, posebno pri boravku na otvorenom, tokom izleta i drugih sličnih aktivnosti.

Nekoliko saveta o merama u radu sa hranom i higijeni uopšte mogu doprineti da se očuva bezbednost namirnica i da letnji dani bezbrižnije teku.

Obratite pažnju na hranu od momenta kupovine u pogledu organoleptičkih svojstava namirnice (izgled, miris i ukus), datuma proizvodnje, roka trajanja i dr. Ukoliko postoji i najmanja sumnja u pogledu bezbednosti namirnice, ne koristite je.

Poštujte osnovne principe pravilne manipulacije hranom
  • adekvatna termička obrada
  • uslovi čuvanja izvan „opasne zone“
  • separacija - čuvati odvojeno sirovu od gotove, termički obrađene hrane
  • higijenska manipulacija hranom „od prodavnice do trpeze“.
Hranu čuvajte u bezbednom temperaturnom opsegu ispod 5°C i iznad 60°C stepeni. Preporuka je da se hrana ne drži na sobnoj/ambijentalnoj temperaturi. U situacijama kada se to ne može izbeći, potrebno je da vreme ostavljanja hrane na sobnoj/ambijentalnoj temperaturi bude što kraće odnosno, u uslovima visokih spoljnih temperatura, iznad 30°C stepeni, maksimalno 1 sat.

Ukoliko planirate izlete sa konzumacijom hrane, obezbedite uslove – rashladne uređaje sa dovoljnim brojem patrona leda. Ne zaboravite da se pri učestalim otvaranjima rashladnih uređaja temperatura povećava i može uticati na održavanje optimalnih uslova za čuvanje hrane. Ovo je posebno značajno kod čuvanja lako kvarljivih namirnica (npr. kolači/torte, mleko/mlečni proizvodi, jaja i sl.). Nikada ne ostavljajte rashladne uređaje otvorenim.

Ako kupujete na pijacama, mleko i mlečne proizvode, kao i druge lako kvarljive namirnice (jaja, meso, kolače/torte) kupujte isključivo od prodavaca koji svoje proizvode čuvaju u rashladnim uređajima - nikako na tezgama.

Temeljno operite namirnice higijenski ispravnom vodom, posebno one koje se u ishrani koriste u sirovom stanju! Hrana koja se konzumira sirova, nosi veći epidemiološki rizik. Kako bismo iskoristili sve blagodeti raznovrsnosti boja i ukusa, sveže voće i povrće je potrebno temeljno prati i ljuštiti, ukoliko se oljušteno uobičajeno koriste (npr. krastavac). Lisnato povrće, kao što su zelena salata i kupus, je potrebno detaljno prati i očistiti, ukljanjanjem spoljašnjih listova, a zatim prati svaki list posebno (zelena salata) odnosno, pre i nakon seckanja (kupus).

Uvek koristite čist, opran pribor, posuđe i radne površine u manipulaciji hranom. Koristite odvojeni pribor, posuđe i/ili radne površine, ili ih prethodno operite odgovarajućim hemijskim sredstvom, u manipulaciji sirovim i gotovim proizvodima.

Higijena ruku! Ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim agensima koji se prenose putem prljavih ruku. Neophodno je pravilno i dosledno sprovoditi higijenu ruku koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu, u trajanju od minimum 20 s, u svim navedenim situacijama:
  • Pre, tokom i nakon završetka manipulacije hranom
  • Pre konzumacije hrane
  • Nakon upotrebe toaleta
  • Nakon dodirivanja otpada i manipulacije prljavom ambalažom
  • Nakon kasljanja i kijanja
  • Nakon kontakta sa životinjama

Mali saveti o ishrani u letnjem periodu

Neka bude lagano! Jedite češće, manje obroke.

Izbegavajte jako začinjenu i masnu hranu.

Koristite raznovrsnost izbora, boja i ukusa! Svakodnevno konzumirajte sveže sezonsko voće i povrće.

Adekvatno se hidrirajte koristeći vodu kao osnovni napitak u vrelim danima! Izbegavajte zaslađene napitke poput osvežavajućih bezalkoholnih pića, koji predstavljaju izvore praznih kalorija, prekomeran unos alkohola i napitaka koje sadrže kofein.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351