Октобар: Mесец правилне исхране - 16. Oктобaр: Светски дан хране 2015

„Правилна исхрана – од њиве до тањира”svetski dan hrane 2015
Формирање правилних навика у исхрани је важно од најранијег узраста, посебно када је реч о редовности оброка током дана, разноврсности и количинама намирница које се користе у исхрани, начину њихове производње, транспорта, чувања и припреме. Савремен начин живота донео је и промену у начину исхране који карактеришу нередовни оброци, већи унос тзв. брзе хране, мањи унос поврћа и воћа.

Циљ активности кампање “Октобар – месец правилне исхране“ је информисање и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани најшире популације, а посебно деце и младих. У складу са тим, Градски завод за јавно здравље Београд традиционално организује манифестацију поводом обележавања овог датума из Календара здравља, у сарадњи са предшколским установама Београда. Овогодишња манифестација одржаће се 16. октобра 2015. године у вртићу „Звончица“, Предшколска установа „Перка Вићентијевић“ из Обреновца.

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године Светски дан хране, на дан свог оснивања - 16. октобар. Овогодишњи слоган је: "Социјална заштита и пољопривреда - прекидање циклуса руралног сиромаштва". У фокусу међународног обележавањa је улога социјалне заштите у искорењивању глади и сиромаштва, са циљем да се пружи помоћ и подршка владама земаља и партнерима за увођење и интегрисање програма социјалне заштите у националне стратегије и политике развоја. Програми социјалне заштите доприносе повећању прихода, побољшању статуса и повећању капацитета сиромашних и осталих рањивих популационих група, као и унапређењу доступности здравствене заштите. Током последњих година, око 150 милиона људи у свету превазишло је екстремно сиромаштво захваљујући успешним социјалним програмима.Svetski dan hrane 2015

У Србији се Светски дан хране обележава од 2001. године, а током октобра се спроводи кампања „Месец правилне исхране“, у оквиру које се у сарадњи са предшколским установама, школама, локалном заједницом, стручним удружењима организују предавања, трибине, изложбе на тему правилна исхрана. Једна од најзначајнијих активности је наградни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Правилна исхрана – од њиве до тањира”.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351