Обележен Светски дан бубрега 2018. у дану жена

светски дан бубрега 2018Градски завод за јавно здравље Београд је ове године обележио Светски дан бубрега у сарадњи са Компанијом „DELHAIZE SERBIA”, уз чију  подршку и гостопримство је реализована здравствено промотивна акција у четвртак 8. марта, у објекту „Maxi Exclusive“  на Цветном тргу.

Циљ акције је био да се истакне значај превентивних мера за спречавање настанка бубрежних обољења и њихових последица.

С обзиром да се ове године Светски дан бубрега обележава истога дана кад и Међународни дан жена, тема овогодишње кампање је „Бубрези и здравље жена“. У складу са наведеним слоганом, прираднице лепшег пола, али и сви заинтересовани суграђани, могли су се информисати о значају бубрега и начинима како их заштитити, кроз разговор са лекарима Градског завода за јавно здравље, на штанду постављеном у самом објекту посебно за ову прилику.

Они су својим саветима, као и пригодним едукативним материјалом, настојали да грађанима укажу на значај здравих стилова живота, као и значај редовних лекарских прегледа, у циљу отклањања или контроле најзначајнијих фактора ризика за развој бубрежних обољења (високог крвног притиска, дијабетеса, гојазности и др.).

светски дан бубрега 2018

У ту сврху, грађани су били у могућности да сазнају колики им је индекс телесне масе, као и да, попуњавањем брзог теста за самопроцену ризика, открију да ли спадају у неку од ризичних група за развој хроничне болести бубрега. Тест им је био доступан у писаној, као и у онлајн форми, преко преносивог таблет уређаја, а сви заинтересовани могу му приступити на сајту Градског завода за јавно здравље Београд.

Резултати спроведене мини анкете показали су да је код учесника манифестације било веома често присутно два или више фактора ризика за настанак хроничне болести бубрега, док су, од фактора ризика на које се може превентивно утицати, најзаступљенији били повишени крвни притисак и прекомерна телесна тежина. Учесници са утврђеним једним или више фактора ризика саветовани су да се консултују са својим изабраним лекарима.

светски дан бубрега 2018

С обзиром да је унос адекватне количине течности, а пре свега воде, један од основних предуслова за правилно функционисање бубрега, сви заинтересовани посетиоци су већ на самом догађају могли да започну са овим здравим животним стилом, захваљујући компанији „DELHAIZE SERBIA”, која је присутнима обезбедила флаширану воду.

Поред уноса течности, адекватна физичка активност, регулисање телесне тежине, здрава исхрана, престанак пушења и редовне контроле шећера и крвног притиска су  предуслови  за  очување здравља ваших бубрега!

Погледајте и решите тест Хронична болест бубрега - Да ли сте под ризиком да је добијете?

светски дан бубрега 2018

светски дан бубрега 2018

светски дан бубрега 2018

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351