Obeležen Svetski dan bubrega 2018. u danu žena

svetski dan bubrega 2018Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je ove godine obeležio Svetski dan bubrega u saradnji sa Kompanijom „DELHAIZE SERBIA”, uz čiju  podršku i gostoprimstvo je realizovana zdravstveno promotivna akcija u četvrtak 8. marta, u objektu „Maxi Exclusive“  na Cvetnom trgu.

Cilj akcije je bio da se istakne značaj preventivnih mera za sprečavanje nastanka bubrežnih oboljenja i njihovih posledica.

S obzirom da se ove godine Svetski dan bubrega obeležava istoga dana kad i Međunarodni dan žena, tema ovogodišnje kampanje je „Bubrezi i zdravlje žena“. U skladu sa navedenim sloganom, priradnice lepšeg pola, ali i svi zainteresovani sugrađani, mogli su se informisati o značaju bubrega i načinima kako ih zaštititi, kroz razgovor sa lekarima Gradskog zavoda za javno zdravlje, na štandu postavljenom u samom objektu posebno za ovu priliku.

Oni su svojim savetima, kao i prigodnim edukativnim materijalom, nastojali da građanima ukažu na značaj zdravih stilova života, kao i značaj redovnih lekarskih pregleda, u cilju otklanjanja ili kontrole najznačajnijih faktora rizika za razvoj bubrežnih oboljenja (visokog krvnog pritiska, dijabetesa, gojaznosti i dr.).

svetski dan bubrega 2018

U tu svrhu, građani su bili u mogućnosti da saznaju koliki im je indeks telesne mase, kao i da, popunjavanjem brzog testa za samoprocenu rizika, otkriju da li spadaju u neku od rizičnih grupa za razvoj hronične bolesti bubrega. Test im je bio dostupan u pisanoj, kao i u onlajn formi, preko prenosivog tablet uređaja, a svi zainteresovani mogu mu pristupiti na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Rezultati sprovedene mini ankete pokazali su da je kod učesnika manifestacije bilo veoma često prisutno dva ili više faktora rizika za nastanak hronične bolesti bubrega, dok su, od faktora rizika na koje se može preventivno uticati, najzastupljeniji bili povišeni krvni pritisak i prekomerna telesna težina. Učesnici sa utvrđenim jednim ili više faktora rizika savetovani su da se konsultuju sa svojim izabranim lekarima.

svetski dan bubrega 2018

S obzirom da je unos adekvatne količine tečnosti, a pre svega vode, jedan od osnovnih preduslova za pravilno funkcionisanje bubrega, svi zainteresovani posetioci su već na samom događaju mogli da započnu sa ovim zdravim životnim stilom, zahvaljujući kompaniji „DELHAIZE SERBIA”, koja je prisutnima obezbedila flaširanu vodu.

Pored unosa tečnosti, adekvatna fizička aktivnost, regulisanje telesne težine, zdrava ishrana, prestanak pušenja i redovne kontrole šećera i krvnog pritiska su  preduslovi  za  očuvanje zdravlja vaših bubrega!

Pogledajte i rešite test Hronična bolest bubrega - Da li ste pod rizikom da je dobijete?

svetski dan bubrega 2018

svetski dan bubrega 2018

svetski dan bubrega 2018

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351