Захвалност угоститељским објектима без дувана

непушачки објекти београдПоводом 31. јануара, Националног дана без дувана, Градски завод за јавно здравље наставио је сарадњу са фејсбук иницијативом Непушачки локали у Београду, започету у мају 2017. године.

У недељи када је обележен овај датум из Календара здравља, представници Центра за промоцију здравља Градског завода уручили су симболична признања за још око 30 нових локала и на тај начин им изразили захвалност за допринос очувању здравља Београђана и посетилаца Београда због њиховог опредељења да их угосте у простору без дуванског дима.

Овим скромним гестом препознавања важности таквог пословног потеза, Завод је желео да пружи снажну подршку и охрабрење овим, и даље малобројним београдским угоститељима, а истовремено да, на овај начин, да подстрек већини осталих предузетника у овој области, да преиспитају и евентуално промене своје тренутно опредељење у пословању.

непушачки објекти београд

Наш актуелни Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму, који је на снази још од 2010. године, наиме, садржи одредбу која се тиче делимичног ограничења пушења у угоститељском сектору, а у зависности од квадратуре објекта. Ипак, испоставља се да су примена ове, само условно рестриктивне регулативе, као и њена контрола, у пракси на веома ниском нивоу.

непушачки објекти београд

То потврђују и резултати Истраживања о ефектима и ставовима у вези са Законом, који показују забрињавајући тренд пораста изложености дуванском диму управо када су у питању места за излазак, у која спадају и кафићи и ресторани. Наиме, између последња два истраживања спроведена у размаку од само годину дана, евидентиран је скок у изложености на овим местима са 52% на чак 73%. Оваква ситуација неминовно доводи до „нормализације“ пушења у нашој средини те самим тим постоји и забрињавајуће висок степен толеранције на дувански дим међу нашим становништвом. Тако поменуто истраживање даје податак да само 17% од оних који су изложени диму на местима где излазе, наводи да им тај дим много смета, а само 16%, односно 20% испитаних сматра да би у кафићима, односно ресторанима требало у потпуности забранити пушење, док скоро половина њих подржава поделу простора на пушачки и непушачки део каква је тренутно.

непушачки објекти београд

Имајући у виду такву слику, Завод је осетио потребу да подржи поменуту иницијативу Непушачких локала и тако истакне храбар потез у пословању оних угоститеља који, и поред актуелног закона који креира и одржава „нелојалну“ конкуренцију у овом сектору, већ сада имају јасно непушачко опредељење. С друге стране, постоји нада да би оваква позитивна дискриминација, која би временом могла да охрабри друге на сличан потез и доведе до још веће и разноврсније понуде оваквих простора, успела постепено и да подигне свест људи о предностима избора управо ових локала, те тако дугорочно снизи и тренутно недопустиво велику толеранцију на дувански дим.

непушачки објекти београд

Тренутна листа доступна на страници Непушачки локали у Београду (https://www.facebook.com/nepusackilokaliubeogradu/) достиже број од чак 80 угоститељских објеката - посластичарница, кафе–књижара, ресторана здраве и органске хране, хотелских барова и ресторана, чак и понеког паба, сплава и винарије. Иако тај број и даље делује скромно у односу на укупну угоститељску понуду главног града, изузетно је охрабрујуће то што број локала који су се определили за строго непушачки концепт, временом евидентно расте. Мапа у коју су прецизно убележена сва ова места све је испуњенија захваљујући информацијама добијеним од преко 2.600 пратилаца ове фејсбук странице. Посебан оптимизам улива чињеница да се отварају нови, често вишенаменски простори, који се у самом старту опредељују за овакав концепт, а додатно радује што неки постојећи чак мењају своје иницијално опредељење и постају потпуно непушачки.

непушачки објекти београд

У ишчекивању нових законских решења, са јасним и недвосмисленим одредбама којима би се у потпуности забранило пушење у угоститељским објектима, Градски завод намерава да настави да подржава овакву и сличне иницијативе и тиме их стручно оснажује и даје им инситуционални оквир.

непушачки објекти београд

У складу с тим, мапу угоститељских објеката, који поред своје квалитетне понуде, гостима пружају и гостопримство без примеса дуванског дима, можете наћи и на насловној страници Градског завода за јавно здравље Београд www.zdravlje.org.rs.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351