Дуван – претња развоју

дуван земљаСветска здравствена организација (СЗО) са свим својим чланицама и партнерима сваког 31. маја традиционално обележава Светски дан без дувана.

Овогодишњи Светски дана без дувана обележава се под слоганом “Дуван – претња развоју”. Циљ овако дефинисане теме јесте да се истакне колику претњу по здравље и економско благостање грађана свих земаља света представља дуванска индустрија.

Око 6 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана, а предвиђа се да ће ова бројка да нарасте на више од 8 милиона до 2030. године, уколико се превентивне активности не интензивирају. Као један од одговора на Агенду одрживог развоја до 2030. године, СЗО апелује да се убрзају напори на контроли дувана, указујући да све државе имају користи од успешне контроле дуванске епидемије.

У Агенди одрживог развоја, контрола дувана се помиње као најделотворније средство да се постигне циљ који се односи на глобално смањење за трећину превремене смртности од незаразних болести, што укључује кардиоваскуларне и малигне болести, као и хроничну опструктивну болест плућа. Осим тога, важно је истаћи да контрола дувана своје изузетно значајно место има и у другим циљевима Агенде.

Јер, осим што доводи до патње, болести и смртног исхода, употреба дувана носилац је и великог раста трошкова за здравствену заштиту, док угрожено здравље појединаца и становништва у целини, истовремено доводи и до смањења радне продуктивности. Оваква ситуација значајно доприноси порасту већ постојећих неједнакости у здрављу, што продубљује и проширује зачарани круг сиромаштва, чиме се могућности за развој појединца и читаве заједнице у великој мери смањују.  С тим у вези, важно је напоменути да чак око 80% свих превремених смртних исхода насталих услед конзумирања дувана настаје у државама са ниским и средњим приходом, које се и без тога  суочавају са великим проблемима да достигну своје развојне циљеве.

дуван земља

Поред свега наведеног, важно је истаћи још једну штетну димензију дувана. Наиме, сам узгој ове биљне културе, услед коришћења велике количине пестицида и вештачких ђубрива са токсичним својствима, угрожава снабдевање пијаћом водом, загађује милионе хектара обрадивог земљишта и доводи до последичног крчења шума. Уз то, цео процес производње дувана доводи до настанка преко 2 милиона тона чврстог отпада.

Мере за контролу дувана могу бити изузетно моћно оружје на путу глобалног развоја. Њиховим доношењем и адекватном применом може се прекинути круг сиромаштва и обезбедити подстицај развоју одрживе пољопривреде, што све води ка економском расту и даје значајан допринос борби против климатских промена. Мера каква је висок порез на дуван директно доприноси већем приливу средстава за државу, која даље могу бити усмерена на широк спектар развојних активности. Порастом пореза на цигарете у целом свету за само 1 амерички долар могло би се сакупити додатних 190 милијарди долара намењених програмима који подстичу глобални развој или се усмеравају, на пример, у универзалну здравствену заштиту.  С друге стране, више цене дуванских производа посредно смањују потражњу и број конзумената ових штетних производа.

Ипак, не смемо заборавити да контрола дувана није само задатак државе – сваки појединац може да учествује у овој борби и тако да значајан допринос креирању одрживог света без дувана! Зато, савет свима:

  • Ако то већ не радите, обећајте себи да никада нећете користити дуван!
  • Ако га користите, прекините! Потражите помоћ за одвикавање! Сачувајте своје и здравље свих оних до којих вам је стало, а које излажете дуванском диму – здравље своје деце, чланова породице, својих пријатеља и колега!
  • Новац који трошите на дуван можете употребити за толико других лепих, корисних и здравих ствари! Направите своју личну рачуницу и почните да правите списак ствари које би вас могле усрећити много више од цигарета!
  • Било да сте садашњи, бивши пушач или то никада нисте били, увек будите снажна подршка и чврст ослонац свакоме ко пожели да се одупре овој штетној навици! Малим ангажовањем здравог разума и солидарности, учините једно високо морално дело!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351