Zahvalnost ugostiteljskim objektima bez duvana

непушачки објекти београд

Povodom 31. januara, Nacionalnog dana bez duvana, Gradski zavod za javno zdravlje nastavio je saradnju sa fejsbuk inicijativom Nepušački lokali u Beogradu, započetu u maju 2017. godine.

U nedelji kada je obeležen ovaj datum iz Kalendara zdravlja, predstavnici Centra za promociju zdravlja Gradskog zavoda uručili su simbolična priznanja za još oko 30 novih lokala i na taj način im izrazili zahvalnost za doprinos očuvanju zdravlja Beograđana i posetilaca Beograda zbog njihovog opredeljenja da ih ugoste u prostoru bez duvanskog dima.

Ovim skromnim gestom prepoznavanja važnosti takvog poslovnog poteza, Zavod je želeo da pruži snažnu podršku i ohrabrenje ovim, i dalje malobrojnim beogradskim ugostiteljima, a istovremeno da, na ovaj način, da podstrek većini ostalih preduzetnika u ovoj oblasti, da preispitaju i eventualno promene svoje trenutno opredeljenje u poslovanju.

непушачки објекти београд

Naš aktuelni Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je na snazi još od 2010. godine, naime, sadrži odredbu koja se tiče delimičnog ograničenja pušenja u ugostiteljskom sektoru, a u zavisnosti od kvadrature objekta. Ipak, ispostavlja se da su primena ove, samo uslovno restriktivne regulative, kao i njena kontrola, u praksi na veoma niskom nivou.

непушачки објекти београд

To potvrđuju i rezultati Istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom, koji pokazuju zabrinjavajući trend porasta izloženosti duvanskom dimu upravo kada su u pitanju mesta za izlazak, u koja spadaju i kafići i restorani. Naime, između poslednja dva istraživanja sprovedena u razmaku od samo godinu dana, evidentiran je skok u izloženosti na ovim mestima sa 52% na čak 73%. Ovakva situacija neminovno dovodi do „normalizacije“ pušenja u našoj sredini te samim tim postoji i zabrinjavajuće visok stepen tolerancije na duvanski dim među našim stanovništvom. Tako pomenuto istraživanje daje podatak da samo 17% od onih koji su izloženi dimu na mestima gde izlaze, navodi da im taj dim mnogo smeta, a samo 16%, odnosno 20% ispitanih smatra da bi u kafićima, odnosno restoranima trebalo u potpunosti zabraniti pušenje, dok skoro polovina njih podržava podelu prostora na pušački i nepušački deo kakva je trenutno.

непушачки објекти београд

Imajući u vidu takvu sliku, Zavod je osetio potrebu da podrži pomenutu inicijativu Nepušačkih lokala i tako istakne hrabar potez u poslovanju onih ugostitelja koji, i pored aktuelnog zakona koji kreira i održava „nelojalnu“ konkurenciju u ovom sektoru, već sada imaju jasno nepušačko opredeljenje. S druge strane, postoji nada da bi ovakva pozitivna diskriminacija, koja bi vremenom mogla da ohrabri druge na sličan potez i dovede do još veće i raznovrsnije ponude ovakvih prostora, uspela postepeno i da podigne svest ljudi o prednostima izbora upravo ovih lokala, te tako dugoročno snizi i trenutno nedopustivo veliku toleranciju na duvanski dim.

непушачки објекти београд

Trenutna lista dostupna na stranici Nepušački lokali u Beogradu (https://www.facebook.com/nepusackilokaliubeogradu/) dostiže broj od čak 80 ugostiteljskih objekata - poslastičarnica, kafe–knjižara, restorana zdrave i organske hrane, hotelskih barova i restorana, čak i ponekog paba, splava i vinarije. Iako taj broj i dalje deluje skromno u odnosu na ukupnu ugostiteljsku ponudu glavnog grada, izuzetno je ohrabrujuće to što broj lokala koji su se opredelili za strogo nepušački koncept, vremenom evidentno raste. Mapa u koju su precizno ubeležena sva ova mesta sve je ispunjenija zahvaljujući informacijama dobijenim od preko 2.600 pratilaca ove fejsbuk stranice. Poseban optimizam uliva činjenica da se otvaraju novi, često višenamenski prostori, koji se u samom startu opredeljuju za ovakav koncept, a dodatno raduje što neki postojeći čak menjaju svoje inicijalno opredeljenje i postaju potpuno nepušački.

непушачки објекти београд

U iščekivanju novih zakonskih rešenja, sa jasnim i nedvosmislenim odredbama kojima bi se u potpunosti zabranilo pušenje u ugostiteljskim objektima, Gradski zavod namerava da nastavi da podržava ovakvu i slične inicijative i time ih stručno osnažuje i daje im insitucionalni okvir.

непушачки објекти београд

U skladu s tim, mapu ugostiteljskih objekata, koji pored svoje kvalitetne ponude, gostima pružaju i gostoprimstvo bez primesa duvanskog dima, možete naći i na naslovnoj stranici Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd www.zdravlje.org.rs.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351