18. новембар-Европски дан рационалне употребе антибиотика

AntibioticiЕвропски центар за контролу и превенцију болести је 18. новембар прогласио за дан посвећен повећању свести о значају рационалне употребе антибиотика, када се сви субјекти у ланцу коришћења антибиотика подсећају и упозоравају на њихов значај и правилну употребу за добробит читавог човечанства.

Данас људи живе дуже и здравије, једним делом и због употребе антибиотика. Не бисмо се смели лишити тог богатства због свог неразумног понашања. Доказано је да рационално прописивање антибиотика, односно њихово коришћење само у строго индикованим случајевима доводи до смањења резистенције бактерија.

Када су антибиотици почели да се користе то је пробудило наду да ће многе болести које изазивају бактерије бити искорењене, али то се није десило због појаве отпорности бактерија на антибиотике. Бактерије су способне да својим механизмима одбране створе ту отпорност. Само неколико година од почетка примене пеницилина јавили су се први пеницилин резистентни сојеви стафилокока. Данас је ситуација таква да не постоји антибиотик који се користи у терапији, а на који није забележена отпорност. Бактерије које су отпорне на антибиотике изазивају обољења на које антибиотици не могу да делују. Појава таквих инфекција посебно је опасна у болничкој средини, где бораве имунолошки ослабљени пацијенти.

Да би антибиотици били ефикасни потребна је правилна употреба лека.

Пацијент је дужан да прописани антибиотик користи на време, у одговарајућој дози, у одређеном временском периоду. Грешка је узимати мању дозу лека, мењати интервал између доза или скратити време лечења. Антибиотици не делују у случају вирусних инфекција, осим када долази до бактеријске суперинфекције. Због тога је потребна добра комуникација са лекаром који ће то да препозна и укључи одговарајућу терапију. Антибиотици се не смеју куповати без лекарског рецепта и користити на своју руку.

Погрешна или неправилна употреба антибиотика може бити велики проблем за онога који узима антибиотик, али и за било кога другог ко ће узети антибиотик у будућности јер он неће бити ефикасан. Антибиотици губе ефикасност великом брзином, а са њима и ми губимо битку са бактеријама. Постоји опасност од повратка у преантибиотску еру, у којој је обична инфекција могла довести до смртног исхода.

Пацијенти као последњи у ланцу употребе антибиотика својим одговорним понасањем могу много да допринесу да из борбе са инфекцијама ми изађемо као победници. Правилном и рационалном употребом антибиотика чувамо их за ситуације кад су нам они заиста неопходни.

Др Сузана Живадиновић-Тасић

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351