Европска недеља превенције рака грлића материце

Ове године се према Календару здравља, период од 20. до 26. јануара обележава као Европска недеља превенције рака грлића материце. Ово је седма година како се у земљама Европе у последњој недељи јануара обележава недеља превенције рака грлића материце.  У тој недељи се одржава велики број различитих активности које имају заједнички циљ, да унапреде свест јавности о могућностима и важности превенције рака грлића материце. Носилац свих активности је Европска асоцијација против рака грлића материце, а  наша земља је од почетка укључена у обележавање ове недеље превенције.Рак грлића материце

Ако се открије у раној фази, рак грлића материце је болест која се може спречити. Редовни прегледи код изабраног гинеколога, спровођење програма организованог скрининга и програма вакцинације против ХПВ инфекције, имају највећи значај у превенцији ове болести.
И поред тога што су нам познати начини сузбијања рака грлића материце, ови програми превенције се још увек не спроводе у већини европских земаља, па овај малигни тумор на  подручју Европе представља озбиљан јавно здравствени проблем. Сваке  године у Европи се открије у приближно 55.000 жена, а скоро 25.000 жена умре од ове болести. Рак грлића материце се најчешће јавља код жена између 35. и 50. године живота. У развијеним земљама рак грлића материце је стављен под контролу, што није случај и у земљама у развоју. У земљама у развоју превентивни програми су недовољно заступљени и недовољно развијени, а свест жена о значају редовних прегледа је на ниском нивоу.  

У Србији  рак грлића материце је по учесталости обољевања други, а по учесталости умирања четврти малигни тумор међу женама. Дијагноза овог малигног тумора се годишње постави код око 1400 жена, док више од 500 жена сваке године умре од рака глића материце. Стопе обољевања и умирања од рака грлића материце у нашој земљи су међу највишим у Европи.
У протеклих десет година на подручју Београда је регистровано око 4000 жена оболелих од рака грлића материце, а због ове болести сваке године је умрло око 100 жена. Највећи број оболелих жена је старости 40-59 година. Велики број жена први пут се јави гинекологу када је болест већ узела маха и када је лечење тешко и неизвесно. Већина ових случајева могла се спречити да је болест откривена на време и да се на време приступило лечењу.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351