Evropska nedelja prevencije raka grlića matericeЕвропска недеља превенције рака грлића материце

Ove godine se prema Kalendaru zdravlja, period od 20. do 26. januara obeležava kao Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Ovo je sedma godina kako se u zemljama Evrope u poslednjoj nedelji januara obeležava nedelja prevencije raka grlića materice.

U toj nedelji se održava veliki broj različitih aktivnosti koje imaju zajednički cilj, da unaprede svest javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice. Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, a  naša zemlja je od početka uključena u obeležavanje ove nedelje prevencije.

Rak grlića materice

Ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti. Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.
I pored toga što su nam poznati načini suzbijanja raka grlića materice, ovi programi prevencije se još uvek ne sprovode u većini evropskih zemalja, pa ovaj maligni tumor na  području Evrope predstavlja ozbiljan javno zdravstveni problem. Svake  godine u Evropi se otkrije u približno 55.000 žena, a skoro 25.000 žena umre od ove bolesti. Rak grlića materice se najčešće javlja kod žena između 35. i 50. godine života. U razvijenim zemljama rak grlića materice je stavljen pod kontrolu, što nije slučaj i u zemljama u razvoju. U zemljama u razvoju preventivni programi su nedovoljno zastupljeni i nedovoljno razvijeni, a svest žena o značaju redovnih pregleda je na niskom nivou.  

U Srbiji  rak grlića materice je po učestalosti oboljevanja drugi, a po učestalosti umiranja četvrti maligni tumor među ženama. Dijagnoza ovog malignog tumora se godišnje postavi kod oko 1400 žena, dok više od 500 žena svake godine umre od raka glića materice. Stope oboljevanja i umiranja od raka grlića materice u našoj zemlji su među najvišim u Evropi.
U proteklih deset godina na području Beograda je registrovano oko 4000 žena obolelih od raka grlića materice, a zbog ove bolesti svake godine je umrlo oko 100 žena. Najveći broj obolelih žena je starosti 40-59 godina. Veliki broj žena prvi put se javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno. Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351