Међународни дан против злоупотребе и трговине дрогама

Дрога 2013Последице злоупотребе психоактивних супстанци погађају све друштвене слојеве у свим земљама света. У свету више од  200 милиона људи најмање једном годишње узме неку дрогу, од којих је 25 милиона и зависника, а сваке године 200.000 људи умре од последица коришћења дрога.

Ове године се Међународни дан  против злоупотребе и незаконите трговине дрогама 26. јун обележава под слоганом „Нека здравље буде оно што те покреће !”


Коришћење дрога међу младима који су посебно осетљива популација има бројне краткорочне и дугорочне последице, не само за појединца, већ и за целокупно друштво. Злоупотреба дрога у адолесценцији, између осталог, је повезана са бројним психосоцијалним проблемима, злоупотребом током живота, лошим успехом у школи, саобраћајним трауматизмом и другим проблемима.

Градски завод за јавно здравље Београд континуирано спроводи активности превенције злоупотребе дрога у основним школама у Београду кроз програм Креативни рад са децом на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци. Циљ програма је унапређење знања и вештина просветних радника за рад са децом на ову тему, као и оснаживање деце за доношење исправних одлука и избегавање ризика. Анализа досадашњих резултата је показала успешност програма, као и задовољство и наставног особља и ученика, код којих је овај програм, поред осталог допринео и бољој комуникацији и међусобном разумевању.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351