VIII Европска недеља превенција рака грлића материце 19. – 25. јануар 2014.

VIII европска недеља превенције рака грлића материце обележиће се од 19. до 25. јануара 2014. године са циљем подизања нивоа знања и информисаности о раку грлића материце и превенцији рака.

Током ове недеље, у великом броју земаља Европе, истовремено се одржавају разне активности чији је заједнички циљ да промовишу важност смањења оболевања и умирања од рака грлића материце. И ове године, носилац свих активности је Европска асоцијација за рак грлића материце (www.ecca.info).Рак грлића материце представља озбиљан јавноздравствени проблем у Европи, јер се сваке године ова болест открије код приближно 60.000 жена, а скоро 30.000 жена умре. Оно што забрињава је чињеница да се болест јавља у млађој животној доби и представља други најчешћи рак код жена старости од 15-44 године.

Рак грлића материце стављен је под контролу у већем броју земаља Европе. Ипак, у земљама у развоју, превентивних програма углавном нема док је и свест жена о значају редовних превентивних прегледа на веома ниском нивоу.

Зашто онда сваке године 60.000 жена оболи и 30.000 жена у Европи умре од рака грлића материце? Постоје два разлога:

1. Многе земље још увек немају ефикасне скрининг програме –програме за рано откривање и превенцију рака.
2. Чак и у земљама где превентивни програми постоје, многе жене нису свесне њиховог значаја па их и не користе.

У нашој земљи, рак грлића материце је по учесталости други водећи узрок оболевања и четврти узрок умирања од рака међу нашом женском популацијом.

Већ дужи низ година код жена у Србији евидентира се једна од највиших стопа оболевања од рака грлића материце у Европи. У нашој земљи свакога дана најмање једна жена умре од рака грлића материце. Нарочито забрињава чињеница да је регистрована стопа морталитета од ове локализације рака код жена у нашој земљи скоро двоструко виша од истих стопа морталитета код жена у Европи. Већина ових смртних исхода могла се спречити да је болест откривена на време и да се благовремено приступило њеном лечењу.

Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце. Данас постоје и вакцине против инфекције изазване хуманим папилома вирусима (ХПВ) које су ефикасне у превенцији ХПВ инфекције тип 16 и 18 који су заједно одговорни за настанак 7 од 10 случајева рака грлића материце.

Програм организованог скрининга рака грлића материце спроводи се на територији Републике Србије од 2012.године. Уредбом усвојеном 16.августа 2013.године (Сл.Гл.РС бр 73⁄2013) утврђен је Национални програм раног откривања карцинома грлића материце. Програмом је дефинисано спровођење здравствене заштите и активности на унапређењу здравља, смањењу смртности од рака грлића материце и побољшању квалитета живота жена Србије.
Ова недеља превенције рака грлића материце треба да подстакне што боље спровођење програма организованог скрининга рака на Националном нивоу што је у складу и са радом Националне канцеларије за превенцију рака (www.skriningsrbija.rs).

Током Недеље превенције у више од 30 земаља Европе истовремено се одвијају бројне активности:

• дистрибуција едукативно-промотивног материјала на јавним местима као што су тржни центри, метро станице, аутобуске станице, као и пружање савета и информација о значају коришћења доступних превентивних програма,
• организовање едукативних семинара за становништво у локалној заједници, у школама, факултетима, радним организацијама,
• организовање предавања о превенцији цервикалног карцинома за адолесценткиње у средњим школама,
• одржавање семинара о превенцији карцинома грлића материце намењених студентима медицине као и здравственим радницима,
• јавне манифестације, наступи на медијима, и слично
• онлајн дискусије на тему превенције грлића материце.
Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 2007. године и кампање су усмерене на три циљне групе:
• Општу популацију, јер људи морају да знају предности коришћења расположивих превентивних програма
• Здравствене раднике који морају да располажу тачним информацијама о скрининг програмима и програмима ХПВ вакцинације, како би могли да подстакну своје пацијенте да користе ове услуге и пруже одговоре на њихова питања и
• Политичаре и лидере који треба да располажу информацијама о предностима коришћења превентивних програма како би разумели њихов значај.

У Србији се у оквиру Недеље превенције рака грлића материце од почетка  обележавања организује велики број активности као што су предавања, трибине, гостовања на телевизији и радију. У домовима здравља и болницама, гинеколози, патолози, епидемиолози и стручњаци других профила током ове недеље организују предавања и разговоре у којима женама објашњавају важност редовних одлазака на гинеколошки преглед.

Уз Вашу помоћ, готово сваки случај рака врата/грлића материце може бити спречен!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351