VIII Evropska nedelja prevencija raka grlića materice 19. – 25. januar 2014.

VIII evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležiće se od 19. do 25. januara 2014. godine sa ciljem podizanja nivoa znanja i informisanosti o raku grlića materice i prevenciji raka.

Tokom ove nedelje, u velikom broju zemalja Evrope, istovremeno se održavaju razne aktivnosti čiji je zajednički cilj da promovišu važnost smanjenja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. I ove godine, nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija za rak grlića materice (www.ecca.info).

Rak grlića materice predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15-44 godine.

Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju zemalja Evrope. Ipak, u zemljama u razvoju, preventivnih programa uglavnom nema dok je i svest žena o značaju redovnih preventivnih pregleda na veoma niskom nivou.

Zašto onda svake godine 60.000 žena oboli i 30.000 žena u Evropi umre od raka grlića materice? Postoje dva razloga:

1. Mnoge zemlje još uvek nemaju efikasne skrining programe –programe za rano otkrivanje i prevenciju raka.
2. Čak i u zemljama gde preventivni programi postoje, mnoge žene nisu svesne njihovog značaja pa ih i ne koriste.

U našoj zemlji, rak grlića materice je po učestalosti drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka među našom ženskom populacijom.

Već duži niz godina kod žena u Srbiji evidentira se jedna od najviših stopa obolevanja od raka grlića materice u Evropi. U našoj zemlji svakoga dana najmanje jedna žena umre od raka grlića materice. Naročito zabrinjava činjenica da je registrovana stopa mortaliteta od ove lokalizacije raka kod žena u našoj zemlji skoro dvostruko viša od istih stopa mortaliteta kod žena u Evropi. Većina ovih smrtnih ishoda mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se blagovremeno pristupilo njenom lečenju.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice. Danas postoje i vakcine protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusima (HPV) koje su efikasne u prevenciji HPV infekcije tip 16 i 18 koji su zajedno odgovorni za nastanak 7 od 10 slučajeva raka grlića materice.

Program organizovanog skrininga raka grlića materice sprovodi se na teritoriji Republike Srbije od 2012.godine. Uredbom usvojenom 16.avgusta 2013.godine (Sl.Gl.RS br 73⁄2013) utvrđen je Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice. Programom je definisano sprovođenje zdravstvene zaštite i aktivnosti na unapređenju zdravlja, smanjenju smrtnosti od raka grlića materice i poboljšanju kvaliteta života žena Srbije.
Ova nedelja prevencije raka grlića materice treba da podstakne što bolje sprovođenje programa organizovanog skrininga raka na Nacionalnom nivou što je u skladu i sa radom Nacionalne kancelarije za prevenciju raka (www.skriningsrbija.rs).

Tokom Nedelje prevencije u više od 30 zemalja Evrope istovremeno se odvijaju brojne aktivnosti:

• distribucija edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima kao što su tržni centri, metro stanice, autobuske stanice, kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa,
• organizovanje edukativnih seminara za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, fakultetima, radnim organizacijama,
• organizovanje predavanja o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolescentkinje u srednjim školama,
• održavanje seminara o prevenciji karcinoma grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima,
• javne manifestacije, nastupi na medijima, i slično
• onlajn diskusije na temu prevencije grlića materice.
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 2007. godine i kampanje su usmerene na tri ciljne grupe:
• Opštu populaciju, jer ljudi moraju da znaju prednosti korišćenja raspoloživih preventivnih programa
• Zdravstvene radnike koji moraju da raspolažu tačnim informacijama o skrining programima i programima HPV vakcinacije, kako bi mogli da podstaknu svoje pacijente da koriste ove usluge i pruže odgovore na njihova pitanja i
• Političare i lidere koji treba da raspolažu informacijama o prednostima korišćenja preventivnih programa kako bi razumeli njihov značaj.

U Srbiji se u okviru Nedelje prevencije raka grlića materice od početka  obeležavanja organizuje veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnih odlazaka na ginekološki pregled.

Uz Vašu pomoć, gotovo svaki slučaj raka vrata/grlića materice može biti sprečen!

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351