Светски дан хране 2014. године

Svetski dan hrane 2014Према Календару здравља, 16. октобар се обележава као Светски дан хране. У складу са овим датумом, месец октобар је проглашен за Месец правилне исхране. Разноврсна и правилна исхрана постала је тренд у свету, па и код нас, и веома је заступљена као тема разговора у медијима и у свакодневном животу.

Међутим, навике у исхрани нашег становништва нису на задовољавајућем нивоу, што показују и резултати недавно објављеног Истраживања здравља, које је спровео Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић „Батут“. Наиме, више од половине становника Србије има проблем са прекомерном телесном тежином, при чему је 21,2% гојазно, а 35,1% је у предгојазној категорији.Сигурно је да су много већи изгледи за успех едукативних програма о правилној исхрани, ако се са њима започне у најранијем детињству. Деца лакше усвајају здраве навике у исхрани, нарочито ако им се представе на занимљив и креативан начин, што већ годинама раде васпитачи и сестре на превентиви,  у сарадњи са нутриционистима, у београдским предшколским установама, кроз Програм „Здрав вртић“.

Програм васпитања за здравље деце у предшколским установама у Београду ”Здрав вртић”, иницирао је и креирао Градски завод за јавно здравље пре више од 15 година, од када континуирано спроводи обуку запослених у вртићима и прати спровођење програмских активности, учествује у едукацији родитеља о здрављу деце и стара се о организацији јавних манифестација.

Слоган овогодишњег обележавања Светског дана хране је: „Хранимо свет, чувајмо планету“. Манифестација коју традиционално организује Градски завод за јавно здравље Београд, ове године се одржава у вртићу „Дуга“ у Сурчину. Учесници програма су деца из шест београдских предшколских установа. У оквиру овог догађаја, биће приказана изложба најбољих ликовних радова, одабраних на ликовном конкурсу, организованом поводом обележавања месеца правилне исхране. Деци из вртића, чији су ликовни радови одабрани као најуспешнији, биће додељене пригодне награде.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351