Svetski dan hrane 2014. godine

Svetski dan hrane 2014

Prema Kalendaru zdravlja, 16. oktobar se obeležava kao Svetski dan hrane. U skladu sa ovim datumom, mesec oktobar je proglašen za Mesec pravilne ishrane. Raznovrsna i pravilna ishrana postala je trend u svetu, pa i kod nas, i veoma je zastupljena kao tema razgovora u medijima i u svakodnevnom životu.

Međutim, navike u ishrani našeg stanovništva nisu na zadovoljavajućem nivou, što pokazuju i rezultati nedavno objavljenog Istraživanja zdravlja, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović „Batut“. Naime, više od polovine stanovnika Srbije ima problem sa prekomernom telesnom težinom, pri čemu je 21,2% gojazno, a 35,1% je u predgojaznoj kategoriji.

Sigurno je da su mnogo veći izgledi za uspeh edukativnih programa o pravilnoj ishrani, ako se sa njima započne u najranijem detinjstvu. Deca lakše usvajaju zdrave navike u ishrani, naročito ako im se predstave na zanimljiv i kreativan način, što već godinama rade vaspitači i sestre na preventivi,  u saradnji sa nutricionistima, u beogradskim predškolskim ustanovama, kroz Program „Zdrav vrtić“.

Program vaspitanja za zdravlje dece u predškolskim ustanovama u Beogradu ”Zdrav vrtić”, inicirao je i kreirao Gradski zavod za javno zdravlje pre više od 15 godina, od kada kontinuirano sprovodi obuku zaposlenih u vrtićima i prati sprovođenje programskih aktivnosti, učestvuje u edukaciji roditelja o zdravlju dece i stara se o organizaciji javnih manifestacija.

Slogan ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana hrane je: „Hranimo svet, čuvajmo planetu“. Manifestacija koju tradicionalno organizuje Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, ove godine se održava u vrtiću „Duga“ u Surčinu. Učesnici programa su deca iz šest beogradskih predškolskih ustanova. U okviru ovog događaja, biće prikazana izložba najboljih likovnih radova, odabranih na likovnom konkursu, organizovanom povodom obeležavanja meseca pravilne ishrane. Deci iz vrtića, čiji su likovni radovi odabrani kao najuspešniji, biće dodeljene prigodne nagrade.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351