22. март 2023 - Светски дан воде

dan vode 2023.УБРЗАВАЊЕ ПРОМЕНЕ

Шта није у реду?

Светски дан вода 2023. говори о убрзавању промена како би се решила криза воде и санитарних услова.

Дисфункција током циклуса воде подрива напредак у свим главним глобалним питањима, од здравља до глади, родне равноправности до послова, образовања до индустрије, катастрофа до мира.

Још 2015. године, свет се обавезао на Циљ одрживог развоја (СДГ) 6 као део Агенде 2030 – обећање да ће сви безбедно управљати водом и канализацијом до 2030.

У овом тренутку смо озбиљно скренули са пута. Милијарде људи и безброј школа, предузећа, здравствених центара, фарми и фабрика су спутани јер њихова људска права на воду и канализацију још нису испуњена.

Шта можемо да урадимо поводом тога?

Ви и ваша породица, школа и заједница можете направити разлику променом начина на који користите, конзумирате и управљате водом у својим животима.
Ваше залагање ће допринети већем залагању влада, компанија, организација, институција и коалиција.

Заједно, ова обећања ће формирати Агенду за водене активности, која ће бити покренута на Конференцији о водама УН 2023 (22-24. марта) – првом догађају те врсте за скоро 50 година.

Овај Светски дан вода је прилика која се појављује једном у генерацији да се ујединимо око воде и заједно убрзамо напредак.

Играјте своју улогу радећи оно што можете.

svetski dan vode

ШТА ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ВОДА?


Светски дан вода обележава се сваке године 22. марта. То је годишња манифестација Уједињених нација, почев од 1993. године, која слави воду и подиже свест о 2 милијарде људи који тренутно живе без приступа безбедној води. Основни фокус Светског дана вода је да инспирише акцију ка циљу одрживог развоја (СДГ) 6: Вода и канализација за све до 2030. године.

Овај текст и илустрација су преузети, преведени и прилагођени са интернет странице на адреси https://www.worldwaterday.org/share-2023#activationkit

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351