Октобар – месец правилне исхране 2022.

dan hrane 2022Дечја ликовна остварења у Библиотеци града Београда

Октобар - месец правилне исхране и Светски дан хране Градски завод за јавно здравље традиционално обележава у сарадњи са београдским предшколским установама. Четврту годину заредом, заједничке активности које се овим поводом реализују, добијају на видљивости и препознатљивости кроз успешну сарадњу Градског завода за јавно здравље са Библиотеком града Београда.

Здравствено-промотивне активности поводом Светског дана хране за циљ имају да се оне животне навике којима се чува и унапређује здравље сваког појединца усвајају у што ранијем узрасту. Уз принципе правилног одабира намирница, начина њихове припреме и умереног и избалансираног конзумирања, све важније постаје и сагледавање шире слике адекватне и безбедне исхране за све. То подразумева рано учење о одговорном односу, не само према сопственом здрављу, већ и према читавој планети, уз развијање осећаја солидарности према свим људима који на њој живе.

dan hrane 1
У склопу здравствено-промотивних активности реализован је традиционални ликовни и литерарни конкурс, ове године под називом „Правилна исхрана = здравље“, који на републичком нивоу расписује Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, а на регионалном спроводи мрежа института и завода за јавно здравље, у сарадњи са предшколским и школским установама.

Од скоро 200 ликовних остварења из свих 17 предшколских установа Града Београда, одабрано је шест радова који су на најбољи и најоригиналнији начин одговорили на задату тему и који су равноправно проглашени победничким.    

dan hrane 2
У склопу сарадње Градског завода за јавно здравље и Библиотеке Града Београда, и ове године се наставља лепа пракса организовања тематске изложбе одабраних дечјих остварења са ликовног конкурса. Уз радове предшколаца, мимо конкурса, овог пута нашли су се и одабрани радови Реље Калчова, ученика Средње занатске школе „Петар Лековић“. Изложба је, као и до сада, уприличена је у Дечјем одељењу „Чика Јова Змај“ Библиотеке града Београда (Улица Змај Јовина 1) и биће доступна корисницима Библиотеке и свим заинтересованим грађанима, од 15. октобра до 4. новембра (радно време Библиотеке је радним данима од 8 до 20 часова, суботом од 8 до 14 часова).

dan hrane 3


dan hrane 4
Након изложбе, најуспешнија ликовна остварења биће употребљена као мотиви за календар за долазећу 2023. годину. Уз то, ови радови се прослеђују Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, ради учешћа на расписаном републичком конкурсу.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351