Oktobar – mesec pravilne ishrane 2022.

dan hrane 2022Dečja likovna ostvarenja u Biblioteci grada Beograda

Oktobar - mesec pravilne ishrane i Svetski dan hrane Gradski zavod za javno zdravlje tradicionalno obeležava u saradnji sa beogradskim predškolskim ustanovama. Četvrtu godinu zaredom, zajedničke aktivnosti koje se ovim povodom realizuju, dobijaju na vidljivosti i prepoznatljivosti kroz uspešnu saradnju Gradskog zavoda za javno zdravlje sa Bibliotekom grada Beograda.

Zdravstveno - promotivne aktivnosti povodom Svetskog dana hrane za cilj imaju da se one životne navike kojima se čuva i unapređuje zdravlje svakog pojedinca usvajaju u što ranijem uzrastu. Uz principe pravilnog odabira namirnica, načina njihove pripreme i umerenog i izbalansiranog konzumiranja, sve važnije postaje i sagledavanje šire slike adekvatne i bezbedne ishrane za sve. To podrazumeva rano učenje o odgovornom odnosu, ne samo prema sopstvenom zdravlju, već i prema čitavoj planeti, uz razvijanje osećaja solidarnosti prema svim ljudima koji na njoj žive.

dan hrane 1
U sklopu zdravstveno-promotivnih aktivnosti realizovan je tradicionalni likovni i literarni konkurs, ove godine pod nazivom „Pravilna ishrana = zdravlje“, koji na republičkom nivou raspisuje Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, a na regionalnom sprovodi mreža instituta i zavoda za javno zdravlje, u saradnji sa predškolskim i školskim ustanovama.

Od skoro 200 likovnih ostvarenja iz svih 17 predškolskih ustanova Grada Beograda, odabrano je šest radova koji su na najbolji i najoriginalniji način odgovorili na zadatu temu i koji su ravnopravno proglašeni pobedničkim.  

dan hrane 2
U sklopu saradnje Gradskog zavoda za javno zdravlje i Biblioteke Grada Beograda, i ove godine se nastavlja lepa praksa organizovanja tematske izložbe odabranih dečjih ostvarenja sa likovnog konkursa. Uz radove predškolaca, mimo konkursa, ovog puta našli su se i odabrani radovi Relje Kalčova, učenika Srednje zanatske škole „Petar Leković“. Izložba je, kao i do sada, upriličena je u Dečjem odeljenju „Čika Jova Zmaj“ Biblioteke grada Beograda (Ulica Zmaj Jovina 1) i biće dostupna korisnicima Biblioteke i svim zainteresovanim građanima, od 15. oktobra do 4. novembra (radno vreme Biblioteke je radnim danima od 8 do 20 časova, subotom od 8 do 14 časova).

dan hrane 3


dan hrane 4
Nakon izložbe, najuspešnija likovna ostvarenja biće upotrebljena kao motivi za kalendar za dolazeću 2023. godinu. Uz to, ovi radovi se prosleđuju Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, radi učešća na raspisanom republičkom konkursu.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351