Mајмунске богиње

Мајмунске богиње су зооноза, болест слична великим богињама код људи.

Мајмунске богиње (енглески: Monkeypox) су први пут откривене 1958. године код мајмуна који су се користили за спровођење истраживања на животињама. Први случај оболевања од мајмунских богиња код људи забележен је 1970. године код 9-месечног дечака у Заиру, данас Демократска Република Конго. Од тог времена, мајмунске богиње су постале ендемске у Демократској Републици Конго, а прошириле су се и на друге афричке земље, углавном у централној и западној Африци.

Прва епидемија мајмунских богиња изван подручја Африке је регистрована 2003. године у Сједињеним Америчким Државама, а од 2018. године се бележе случајеви ове болести у више земаља Европе, Северне Америке и Аустралије. Већина потврђених случајева ван ендемских подручја, припада популацији мушкараца који имају сексуалне односе са мушкарцима (МСМ).

Агенс

Узрочник мајмунских богиња је вирус који припада породици Poxviridae, роду Orthopoxvirus који укључује и вирусе великих богиња (Variola major i Variola minor – Smallpox), крављих богиња (Cowpox) и вакциније (Vaccinia). Постоје две различите генетске кладе (скупине) вируса мајмунских богиња, и то клада централне Африке (слив Конга) и клада западне Африке. Вируси кладе слива Конга су се показали заразнијим и изазивали су теже клиничке форме болести.

Резервоар инфекције

Резервоар мајмунских богиња је још увек непознат, иако се сумња да афрички глодари играју главну улогу у преношењу вируса. Вирус је пронађен и код многих других животиња, укључујући веверице, гамбијске пацове, пухове, различите врсте мајмуна и других.

Начин преношења

Вирус мајмунских богиња се преноси са животиње на човека, или са човека на човека директним преносом (угризом или огреботином, контактом са телесним течностима или материјалом лезије, путем капљица респираторног тракта, сексуални контакт је могућ пут преноса) или индиректним преносом (конзумирање недовољно термички обрађеног меса, преко контаминираних предмета или контаминиране одеће или постељине). Пренос са човека на човека је путем капљица из респираторног тракта обично захтева продужени контакт лицем у лице са оболелом особом. Пренос мајмунских богиња је могућ и преко плаценте са мајке на фетус или приликом блиског контакта током и након порођаја.

Инкубациони период

Период инкубације просечно износи 6-13 дана, а може варирати од 5-21 дана.

Период заразности

Инфициране особе су заразне један дан пре избијања оспе па до 21 дана након почетних симптома, или док се на свим лезијама на кожи не формирају крусте (красте), уз престанак других симптома. Током периода инкубације особа није заразна.

Клиничка слика

Клиничка слика мајмунских богиња код људи је слична клиничкој слици великих богиња, али знатно блажа. Тегобе почињу повишеном темературом, језом, главобољом, боловима у мишићима и леђима, исцрпљеношћу, може се јавити кашаљ и бол у грлу. Главна разлика између симптома мајмунских богиња и великих богиња је у томе што мајмунске богиње изазивају отицање лимфних чворова (лимфаденопатија). Лимфни чворови могу бити увећани на врату, пазуху или препонама и јављају се на обе стране тела или само на једној. У периоду од 1 до 3 дана (понекад и дуже) након појаве грознице, пацијент развија осип, који најчешће почиње на лицу (95% случајева), а затим се шири на екстремитете (дланови и табани су захваћени у 70% случајева) и друге делове тела (укључујући и оралну слузокожу, гениталије, коњуктиве, рожњачу). Осипни стадијум се завршава крустама (крастама), које на крају отпадну са или без ожиљка и пигментације. Болест обично траје 2 - 4 недеље.

При постављању дијагнозе болести морају се узети у обзир и друге болести праћене оспом, као што су варичела (овчије богиње), морбили (мале богиње), бактеријске инфекције коже, шуга, сифилис. Лимфаденопатија може бити клиничка карактеристика за разликовање мајмунских богиња од овчијих и малих богиња.

Компликације укључују упалу мозга (енцефалитис), тешку дехидрацију као последицу повраћања и дијареје или отежаног пијења због лезија у устима, упалу крајника (тонзилитис), упалу грла (фарингитис), оток очних капака, конјунктивитис. Компликације од стране респираторног тракта су ретке.

Лабораторијска дијагноза

Дијагноза обољења се потврђује методом ланчане реакције полимеразе (PCR) који је главни лабораторијски тест за постављање дијагнозе болести с обзиром на његову сензитивност и специфичност. За PCR потврду мајмунских богиња узимају се узорци са лезија коже (крв или течност из везикула и пустула и сасушене крусте). Када је изводљиво могућа је биопсија лезије.

Лечење

Нема специфичне терапије против мајмунских богиња. Болест се лечи симптоматски и обично се завршава потпуним опоравком.

МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ

Опште мере превенције

•    Избегавање незаштићеног контакта са дивљим животињама, посебно болесним или мртвим, укључујући њихово месо, крв и друге делове и излучевине (посебно у областима где су мајмунске богиње ендемске).
•    Избегавати контакт са било којим материјалом који је био у контакту са болесном животињом.
•    Сва храна која садржи животињско месо мора бити адекватно термички обрађена пре јела.
•    Спроводити редовну хигијену руку након контакта са зараженим животињама или инфицираним људима, прање руку сапуном и водом или коришћење средства за дезинфекцију руку на бази алкохола.
•    Изолација заражених пацијената, било у здравственим установама или кућним условима, праћење и надзор над контактима.

Специфичне мере превенције

Вакцина против великих богиња (оригинална - прва генерација) је у је 85% ефикасна у превенцији мајмунских богиња. Вакцина није више доступна за општу популацију. Новија вакцина, заснована на модификованом атенуираном вирусу вакциније одобрена је за превенцију мајмунских богиња 2019. године и даје се у две дозе, али је ограничене доступности (даје се лицима која могу бити изложена високом ризику од заражавања, као што су лабораторијски радници, тимови за брзо реаговање и здравствени радници).

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351