Ултравиолетно (УВ) зрачење - Чињенице на које треба обратити пажњу

suncevo zracenjeУлтравиолетно (УВ) зрачење саставни је део сунчеве светлости који допире до површине Земље. Иако већи део УВ зрачења бива апсорбован током проласка кроз озонски омотач Земљине кугле, део зрачења (УВА) који прође до површине може имати утицаја на здравље људи.

У зависности од таласне дужине, постоје три врсте зрака – УВА, УВБ и УВЦ. Зраци се разликују у својој биолошкој активности и обиму у коме могу да продру у кожу. Крећући се од УВА до УВЦ зрака, њихова дужина се смањује, али расте интензитет зрачења, тако да најкраће, УВЦ зрачење, уједно има и најјачи интензитет. Међутим, УВ зрачење краће таласне дужине је мање способно да продре у кожу.

uv zracenjeНа срећу, само УВА и УВБ зраци могу до продру кроз атмосферски омотач, а њихов негативни ефекат може бити спречен или знатно умањен одговарајућим мерама заштите.
suncevo zdracenjeУЛТРАВИОЛЕТНО ЗРАЧЕЊЕ

suncevo zracenjeНа ниво зрачења могу утицати:
Доба године - на средњим географским шитинама, на којима је и наша земља, најјаче сунчево зрачење је у току летњих месеци
Доба дана - Јачина Ув зрака зависи од положаја сунца, а највећа је током четворочасовног периода око соларног поднева (тренутак кад је сунце на највишој тачки на небу). У овом добу дана, сунчеви зраци прелазе најкраћи пут до Земље. Насупрот томе, сунчеви зраци у раним у   јутарњем или касним поподневним сатима, пролазе под већим углом кроз атмосферу, и сходно томе се много више УВ зрачења упија у атмосфери
Степен облачности - Најинтензивније је сунчево зрачење када облачности нема или је веома мала, али треба имати у виду да одређена количина УВ зрака (УВА) пролази кроз облаке
Географскa ширинa (положај места)-што се налазимо ближе Екватору, УВ зраци су јачи, пролазе краћи пут кроз атмосферу, и стога она апсорбује мање штетног УВ зрачења
Надморскa висинa - са повећањем надморске висине, мање атмосфере је доступно да апсорбује УВ зрачење. Јачина УВ зрачења се повећава на сваких 1000 м надморске висине за око 10%
*** Врста подлоге на којој се налазимо - многе површине рефлектују УВ зрачење и доприносе повећању јачине УВ зрака. Трава, земља и вода рефлектују мање од 10% УВ зрачења, док песак рефлектује 15% а морска пена око 25%. Снег је посебно добар рефлектор и готово удвостручује изложеност особе УВ зрачењу, док лед може рефлектовати и до 80% сунчевих зрака.

КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД ШТЕТНИХ ЕФЕКАТА УВ ЗРАЧЕЊА
  • Избегавајте директно излагање сунцу у периоду од 10.00-16.00 часова.
  • Користите препарате са заштитиним фактором у свим временским условима, у свакој сезони. Препорука је да се користи фактор заштите од сунца СПФ-30 и више који штити и од УВА и од УВБ зрачења. Фактор се наноси најмање 15 минута пре изласка напоље, а треба га поново наносити свака два сата, чешће при обилнијем знојењу, и након сваког боравка у води.
  • Носите капе и шешире са широким ободима и одећу светлих боја, од природних материјала, по могућству са дугим рукавима или специјалну одећу са заштитиним фактором (одећа са „UPF-ultraviolet protection factor“ ознаком).
  • Носите наочаре са за сунце са 100% УВА/УВБ заштитом.
  • Изаберите козметику и контактна сочива која нуде УВ заштиту али имајте у виду да је и даље непоходно користити и средство за нсунчање и носити сунчане наочаре.
  • Проверавајте кожу редовно, како бисте на време приметили било какве сумњиве промене и благовремено се обратили лекару.
  • Избегавајте коришћеље соларијума.
  • Ако сте родитељ, заштитите на правилан начин ваше дете од сунца и те поступке спроводите заједно.
Заштитите се и у затвореном простору!
Имајте на уму да постоји и могућност штетних ефеката УВ зрачења и у затвореном простору. С обзиром да УВА зраци продиру кроз стакло, уколико сте изложени деловању сунчевих зрака на овај начин, размислите о додавању равног, обојеног УВ-заштитног филма на бочне и заднје прозоре аутомобила, уколико је то у прописима у вашој земљи, или на прозоре просторија у којима живите или радите. Овај заштитини филм блокира и до 99,9 % УВ зрачења а пропушта и до 80 % видљиве светлости.

ПРЕПОРУКЕ ЗА ПОСТУПАЊЕ У СКЛАДУ СА ЈАЧИНОМ УВ ЗРАЧЕЊА
suncevo zracenje
Вредности УВ индекса су јавности доступне на wеб порталу www.beoeko.com, а савети за понашање становништва, нарочито осетљивих група (деца, стари) у ситуацијама високих вредности УВ индекса су доступни на wеб страници Градског завода за јавно здравље Београд, као и у средствима јавног информисања.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351