Дијалог о превенцији негативних искустава из детињства у Србији

Национални дијалог о спречавању негативних искустава из детињства (Adverse Childhood Experiences (ACEs) одржан је у Београду 14. јула 2015, чији су домаћини били Градски завод за јавно здравље Београд, Министарство здравља и Светска здравствена организација.

Око 40 учесника је присуствовало испред министарстава здравља, рада и социјалне политике, образовања, унутрашњих послова и правде, Канцеларије јавног тужиоца, Заштитника грађана, Института за јавно здравље Србије, организације цивилног друштва и Уједињених нација за децу (УНИЦЕФ).

Др Душанка Матијевић, директор Градског завода за јавно здравље Београд, поздравила је учеснике семинара и истакла дугу традицију Завода у превенцији насиља и повреда, укључујући превентивне програме о злостављању деце.Поздравима се прикључила др Миљана Грбић, шеф канцеларије СЗО у Србији, која је нагласила велики терет стављен на здравствене системе и друштво у целини, због последица негативних искустава из детињства и важности превентиве. Ово би могло бити адекватно обрађено кроз координиран одговор државе у циљу превенције, у складу са планом Здравље 2020.

Испред Министарства здравља, присутне је поздравила Др Александра Влачић и нагласила посвећеност здравственог сектора у спречавању и реаговању на злостављање детета. Др Милена Пауновић, водећи аутор студије "Неповољна искуства из детињства међу студентима у Србији" поздравила је присутне, подсећајући их на потребу за јачањем националних капацитета за мултисекторски одговор у Србији.

Ефекти негативних искустава из детињства

По анкети чије су резултате представили др Марија Марковић и др Катарина Војводић из Градског завода за јавно здравље, половина испитаних студената доживело је једну или више негативних искустава. Они који имају 4 или више негативних искустава из детињства, раније почињу да конзумирају дуван (3,3 пута чешће) и алкохол (1,6 пута чешће), девојке чешће остају трудне у тинејџерском добу (11,7 пута чешће), а много је више и покушаја самоубиства (78,2 пута више).

СЗО ради на превенцији насиља

Др Динеш Сети, Програм менаџер за насиље и превенцију повреда у СЗО/Европа, представио је "Улагање у децу: Акциони план за превенцију злостављања детета у Европи" и описао како ће СЗО подржати државе чланице да остваре 3 циља: бољи надзор, јачи развој политике и спровођење превентивних програма заснованих на доказима. Он је нагласио високе друштвене трошкове због злостављања и чињеницу да је улагање у превенцији било исплативо.

Госпођа Димитринка Јорданова Пешевска, консултант СЗО у превенцији насиља, представила је ситуациону анализу о злостављању деце у Србији, развијену у сагласности са заинтересованим странама из различитих сектора и истакла предности и мане. Представљени су и резултати које Србија остварује и "Европске чињеница и глобални извештај о стању превенције насиља 2014".

Следећи кораци

Уследила је дебата која покрива многа важна питања као што су обавезе различитих сектора, потреба за координисаним превентивним мерама на националном нивоу, потреба за изградњом капацитета и алокацију ресурса, као и значај дељења података и информација између различитих сектора за заштиту права детета.

Састанак је закључен договором да је национална стратегија за превенцију и заштиту од злостављања јединствена прилика за унапређење превентивног деловања и заштиту деце, као и прекида телесног кажњавања на сваком нивоу.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351