Kako da smanjim rizik prilikom odlaska u kupovinu?

Retki izlasci iz domova su ovih dana najčešće usmereni na odlazak u nabavku osnovnih potrepština. Tom prilikom treba da imamo na umu da svojim ponašanjem možemo da smanjimo rizik od potencijalnog prenošenja Covid-a 19.  Šta činiti:

Socijalna distanca

Ukoliko se kupovina obavlja u zatvorenim objektima, najčešće je na samom ulazu istaknut maksimalan broj potrošača koji u istom trenutku mogu da se nađu u prodavnici, pa to treba i ispoštovati. U redu ispred objekta ili dok čekate u samoj radnji, vodite računa da rastojanje između vas i osoba oko vas bude 1-2 metra.

Lična zaštita

Poželjno je da u zatvorenom prostoru nosite zaštitnu masku koja prekriva usta i nos. 

Budite efikasni

Idite u nabavku samo kada je neophodno, planirajte nedeljnu kupovinu, kako biste izbegli suvišno izlaganje potencijalnom riziku. Kupovinu je poželjno obaviti u što kraćem vremenu da bi se izbeglo predugo zadržavanje u zatvorenom prostoru, pa unapred pripremljen spisak može biti od koristi. 

Higijena pre svega

Kako bi se izbegla kontaminacija proizvoda, potrebno je izbegavati premetanje proizvoda po rukama i njihovo vraćanje na police. U svakom slučaju, korišćenje gela za dezinfekciju ruku pre i neposredno nakon kupovine doprinosi manjem riziku od potencijalne infekcije. Izbegavajte da dodirujete lice tokom nabavke kako ne biste preneli viruse koji se mogu naći na policama, proizvodima i novčanicama. 

Higijena i kod kuće

Po dolasku kući, nakon temeljnog pranja ruku vodom i sapunom poželjno je metalna, staklena i plastična pakovanja proizvoda oprati ili prebrisati vlažnom maramicom za dezinfekciju, jer virusi mogu dugo opstati na njima. Nakon raspakivanja, poželjno je prebrisati i radnu površinu na kojoj smo ređali proizvode. 

Dobra higijena, lična zaštita i socijalna distanca deluju preventivno u svakoj situaciji, pa i tokom kupovine.

Nazad na najvažnija pitanja i odgovore

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351