Kada i kako da nosim zaštitnu masku?

Postoje različite vrste maski koje pružaju manju ili veću zaštitu, zavisno od veličine čestica čiji prodor u organizam želimo da sprečimo. Dok obične pamučne maske služe pre svega za održavanje toplote i sprečavanje krupnijih čestica prašine da dospeju u naše disajne puteve, hirurške maske za jednokratnu upotrebu mogu sprečiti većinu potencijalno zaraznih kapljica da dospeju u naš organizam, ali isključivo ukoliko se pravilno upotrebljavaju i uz primenu svih ostalih mera zaštite (učestalo i adekvatno pranje ruku, držanje distance od najmanje jedan metar, i dr.).

Pravilna upotreba maske:

  • Pre stavljanja i dodirivanja maske obavezno operite ruke sapunom i vodom ili ih očistite sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.
  • Pregledajte masku da nije oštećenja i proverite koji je gornji (ima savitljivi deo) a koji donji deo maske, kao i koja je spoljašnja (obično je u boji) a koja unutrašnja strana maske .
  • Masku stavite na lice tako da prekriva i nos i usta i priljubite je uz lice tako da između maske i lica nema praznog prostora.
  • Na gornjem delu maske savitljivi deo pritisnite uz nos, kako bi se njegov oblik prilagodio vašem nosu i maska bolje prijanjala.
  • Trudite se da rukama ne dodirujete masku. Ukoliko to morate da uradite ruke prethodno operite ili dezinfikujte.
  • Nakon dodirivanja maske takođe operite ruke.
  • Pre skidanja maske obavezno operite ili dezinfikujte ruke i nemojte dodirivati masku sa prednje, već je skinite sa zadnje strane, skidajući lastiš sa ušiju, i odmah je nakon toga bacite u smeće.

S obzirom na manjak ovih zaštitinih sredstava, preporučljivo je racionalno ih koristiti. Masku uvek treba nositi ukoliko negujete ili ste u blizini osobe koja ima simptome Kovid-19 infekcije, ili ukoliko vi sami imate znake respiratorne infekcije- kijate, kašljete i dr. Ukoliko boravite na otvorenom prostoru, a u blizini nema drugih ljudi, ili ste sami u vozilu, upotreba maske nema drugu svrhu osim da vas spreči da dodirujete svoje lice.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351