Šta su adenovirusi?

doktor objasnjavaAdenovirusi su DNK virusi, iz porodice Adenoviridae. Kod dece najčešće izazivaju zapaljenja gornjih disajnih puteva, ali neretko zahvataju i donje disajne puteve, digestivni trakt, limfne čvorove, mokraćne organe i oči. Infekcije disajnih puteva najčešće su tokom jeseni i zime.

Do sada je otriveno najmanje 47 serotipova virusa, a najčešći su virusi tipa 4 i 7, koji uzrokuju akutne infekcije gornjih disajnih puteva.

Virus tipa 3 uzrokuje folikularni konjunktivitis i faringokonjunktivalnu groznicu koji se manifestuju upalom i otokom sluznice oka, upalom ždrela, povišenom telesnom temperaturom, sekrecijom iz nosa i otokom limfnih čvorova na vratu, a najčešće se javlja kod dece, nakon kupanja u bazenima. Serotipovi 11 i 21 mogu da izazovu akutni hemoragijski cistitis (češće kod dečaka sa pojavom krvi u urinu, uz povišenu telesnu temperaturu i tegobe prilikom mokrenja). Gastroenteritisi sa pojavom dijareje mogu da budu izazvani tipovima 40 i 41.

 Adenovirusi se šire kapljičnim putem, prljavim rukama, zaraženim predmetima.

Ovim virusima pogoduju zatvoreni prostori i visoka temperatura. Zbog toga su posebno podložne infekciji osobe koje borave u zatvorenim prostorijama, koje se greju i neredovno provetravaju.

 Osobe koje imaju jak imunitet prolaze bez simptoma, ali su zarazne i pomažu širenju infekcije. Period inkubacije iznosi oko 7 dana. Bolest se najčešće manifestuje povišenom telesnom temperaturom, curenjem iz nosa, grebanjem u grlu, suzenjem i pečenjem očiju, kašljem, kijanjem i malaksalošću. Temperatura može trajati do pet dana, a kašalj koji je u početku suv i nadražajan, postaje vlažan i može potrajati i desetak dana. Curenje bistrog sekreta iz nosa može se pretvoriti u gustu, žutu sluz. Simptomi traju najviše do desetak dana, iako se izlučivanje virusa može nastaviti i dalje.

Dijagnoza se najčešće postavlja samo na osnovu kliničkog nalaza, a definitivna etiološka potvrda moguća je izolacijom virusa iz farinksa (ždrelo), sputuma (ispljuvak), konjunktive, stolice i urina. Moguće je i dokazivanje prisustva antitela imunofluorescentnim i drugim metodama (ELISA) serološke dijagnostike.

Lečenje se zasniva na mirovanju i primeni lekova i sredstava za ublažavanje opštih simptoma (snižavanje povišene temperature, ublažavanje bolova, uzimanje tečnosti, vitamina C) i sredstava za smirivanje kataralnih simptoma (kapi za nos, sredstva za olakšavanje iskašljavanja). Upotreba antibiotika indikovana je u slučajevima kada je dokazana bakterijska superinfekcija (upala uha, upala sinusa ili upala pluća). U većini slučajeva oporavak je brz i bez trajnih posledica. Da bi se sprečilo širenje bolesti važno je odmah izolovati obolele od zdravih osoba.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351