Svetski dan dijabetesa - 14. novembar 2017.

дијабетес

Svetski dan dijabetesa predstavlja najveću svetsku kampanju u borbi protiv ove bolesti sa ciljem podizanja svesti javnosti u vezi značajnog javnozdravstvenog problema.

Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, obeležava se na inicijativu Međunarodne federacije za kontrolu dijabetesa i Svetske zdravstvene organizacije.Ove godine Svetski dan dijabetesa obeležava se pod sloganom „Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu budućnost“.

U cilju dostizanja optimalnih zdravstvenih ishoda ovogodišnja kampanja promoviše jednaku dostupnost lekova i drugih tehnologija, kao i potrebnih informacija i edukacija za sve žene sa dijabetesom ili povećanim rizikom od obolevanja od dijabetesa.

Trenutno u svetu, preko 199 miliona žena živi sa dijabetesom. Procenjuje se da će dokraja 2040. godine broj obolelih žena porasti na 313 miliona. Dve od pet žena sa dijabetesom su u reproduktivnom dobu, odnosno preko 60 miliona žena u svetu.  Prema proceni Međunarodne federacije za kontrolu dijabetesa, u 2015. godine je 20,9 miliona ili 16,2% porodilja imalo neku vrstu hiperglikemije u trudnoći. Kod približno polovine žena sa gestacijskim dijabetesom dolazi do pojave tipa 2 dijabetesa u roku od pet do deset godina nakon porođaja.Žene obolele od tipa 2 dijabetesa imaju približno 10 puta veću verovatnoću da obole od koronarne bolesti srca u odnosu žene koje nemaju dijabetes. Dijabetes je deveti vodeći uzrok umiranja žena u svetu, odgovoran za 2,1 milionasmrtnih slučajeva godišnje.

Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja u Srbiji, prisutno kod 8,2% populacije, pri čemu oboleli od dijabetesa tipa 2 čine preko 90% svih obolelih od ove bolesti. Studija opterećenja bolestima i povredama u Srbiji pokazala je da je dijabetes na petom mestu na listi od 18 oboljenja, relevantnih za zdravstvenu situaciju u Srbiji. Na osnovu rezultata Istraživanja zdravlja, u Srbiji se broj obolelih od šećerne bolesti povećao i to sa 5,3% odraslog stanovništva u 2006. godini, na 8,1% u 2013. godini. Trend obolevanja od dijabetesa i u Beogradu je u stalnom porastu. Prema poslednjim podacima Registra za dijabetes Gradskog zavoda za javno zdravlje, 86.258 građana (ili 52 od 1000), od kojih je polovina ženskog pola, suočava se sa ovim zdravstvenim problemom.

Poruke kampanje

  • Zdravstveni sistemi moraju posvetiti adekvatnu pažnju specifičnim potrebama i prioritetima žena.
  • Ženama obolelim od dijabetesa treba obezbediti dostupnost neophodnih lekova i medicinskih tehnologija, kao i edukacija i informacija u cilju postizanja optimalnih ishoda lečenja.
  • Ženama obolelim od dijabetesa treba obezbediti dostupnost usluga savetovališta za planiranje porodice kako bi se smanjio rizik tokom trudnoće.
  • Na primarnom nivou zdravstvene zaštite treba integrisati rano otkrivanje dijabetesa i gestacijskog dijabetesa u preventivne preglede žena.
  • Zdravstveni radnici treba da budu edukovani za otkrivanje, lečenje, menadžment i praćenje dijabetesa.
  • Do 70% slučajeva tipa 2 dijabetesa se može prevenirati usvajanjem zdravog načina života.

Dijabetes je hronična, metabolička bolest koju karakteriše povišen nivo glukoze u krvi (ili šećera u krvi), što dovodi vremenom do ozbiljnih oštećenja srca, krvnih sudova, očiju, bubrega i nerava. Najčešći je tip 2 dijabetesa, obično u odraslih, koji se javlja kada telo postaje otporno na insulin ili ne stvara dovoljno insulina.  Tip 1 dijabetesa, poznat i kao juvenilni dijabetes ili insulin-zavisni, koji se najčešće javlja kod mlađih osoba je hronično stanje u kojem pankreas proizvodi jako malo ili nimalo insulina. Za ljude koji žive sa dijabetesom, pristup adekvatnom tretmanu, uključujući i insulin, je od ključnog značaja za život.

Kako sprečiti dijabetes?

Promene u načinu života mogu sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Fizička aktivnost, smanjenje telesne težine, zdrava ishrana, dovoljno sna smanjuju šanse za nastanak dijabetesa tipa 2.

Povećana fizička aktivnost je važna za održavanje telesne težine i povezana je sa smanjenjem krvnog pritiska,povećava osetljivost na insulin, poboljšava telesnu kompoziciju i psihičko blagostanje. Fizička aktivnost predstavlja jedan od glavnih stubova u prevenciji dijabetesa! Preporučuje se najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana.

Uravnotežena ishrana je takođe od suštinskog značaja za zdravlje. Preporučuje se pet obroka dnevno (3 glavna i 2 užine). Veoma je važno svakog dana konzumirati dovoljno voća i povrća. U dnevnom jelovniku treba da se nađu manje masna mesa, riba, proizvodi od žitarica, poželjno integralnih, mleko i mlečni proizvodi sa niskim procentom masti.  Potrebno je unositi dovoljne količine tečnosti, oko 1,5- 2 litra dnevno.

Prestanak pušenja i boravak u prostorima bez duvanskog dima doprinosi smanjenju rizika. Pušenje je značajan faktor rizika za mnoge hronične bolesti, uključujući idijabetes i njegove komplikacije. Pored drugih štetnih efekata, pušenje povećava nakupljanje masti u trbuhu i rezistenciju tkiva na insulin.

Dovoljno sna (7-8 sati) smanjuje rizik od razvoja tipa 2 dijabetesa. Spavanjeodržava ravnotežu hormona koji regulišu unos hrane i energetski bilans.

Svakako su važne i redovne posete lekaru radi obavljanja preventivnih pregleda, kako bi se sagledali faktori rizika, pravovremeno otkrili eventualni poremećaji zdravlja, pružili adekvatni saveti i preporučio dalji tretman.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351