Obeležimo zajedno Svetski dan srca!

Svetski dan srcaPovodom Svetskog dana srca, koji se na inicijativu Svetske federacije za srce (Word Heart Federation), obeležava svakog 29. septembra, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd će tradicionalno biti važan učesnik više gradskih manifestacija, i tako dati doprinos obeležavanju ovog važnog datuma iz Kalendara zdravlja.

Gradski zavod će se već u prepodnevnim satima, od 10 do 12 časova, pridružiti zdravstveno-promotivnoj akciji pod nazivom „Prenesi znanje, čuvaj svoje srce!”, koja će biti upriličena u Tašmajdanskom parku, u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Udruženja kardiologa Srbije. Gradski zavod za javno zdravlje će na ovoj gradskoj manifestaciji imati učešće u delu programa koji ima za cilj da posetiocima ukaže na važnost primarne prevencije i blagovremene i kontinuirane kontrole svih onih faktora rizika koji su i dominantno odgovorni za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Ova javna manifestacija biće realizovana paralelno u 10 gradova Srbije, pod organizacionim okriljem lokalnih 10 podružnica Udruženja kardiologa Srbije, uz učešće brojnih zdravstvenih ustanova i društveno odgovornih udruženja i pojedinaca koji svojim poslovanjem i delovanjem vode brigu o zdravlju stanovništva.

Svetski dan srca je, istovremeno će biti povod za nastavak lepe saradnje Gradskog zavoda sa Sokolskim društvom „Beograd Matica”, započete istog datuma prošle godine. Plesna sekcija ovog društva, zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd i opštinskim organizacijama Crvenog krsta sa teritorije glavnog grada, i ove godine će biti organizator zdravstveno-promotivne manifestacije „Plesom od mladosti do zdravog srca u starosti“.

Plesom do zdravog srcaOvaj događaj biće održan u petak, 29. septembra, od 17 časova na novom platou Savske promenade, između zgrada. Ples će i ove godine biti okosnica ovog lepog gradskog druženja na otvorenom, u cilju njegove promocije kao aktivnosti koja pozitivno utiče na čitav spektar zdravstvenih aspekata, ali i na mentalno blagostanje i oplemenjivanje društvenog života svakog pojedinca, bez obzira na godine i njegovo zdravstveno stanje.

Paralelno uz atraktivne plesne aktivnosti, brojni zdravstveni stručnjaci, uključujući predstavnike Gradskog zavoda za javno zdravlje, daće svoj doprinos ovom skupu, tako da će za posetioce biti organizovana odgovarajuća antropometrijska merenja, uz stručna savetovanja građana i podelu raznovrsnog edukativnog materijala.

Ovogodišnji Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Ojačajte svoje srce”. Mi Vas, u skladu sa ovim sloganom, pozivamo da ojačate svoju volju, nađete makar malo slobodnog vremena i započnete predstojeći vikend na najzdraviji mogući način – uz muziku, ples i dobro raspoloženje.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351