Svetski dan bubrega obeležen sa „Apotekom Beograd“

светски дан бубрега 2017

Ovogodišnji Svetski dan bubrega bio je povod da Gradski zavod za javno zdravlje obogati mrežu svojih partnera i na još jedan način ostvari neposredan kontakt sa svim kategorijama stanovništva u cilju plasiranja važnih javnozdravstvenih poruka vezanih za ovaj važan datum iz Kalendara zdravlja.

Centar za promociju zdravlja Gradskog zavoda za javno zdravlje ostvario je tim povodom saradnju sa «Apotekom Beograd», uz čiju je podršku i gostoprimstvo organizovana tematska zdravstveno-promotivna akcija.

Akcija je održana na sam Svetski dan bubrega, u četvrtak, 9. marta 2017. godine, u periodu od 12 do 14 časova u apoteci "Mr Matej Ivanović" u centru Beograda, u Knez Mihailovoj ulici.

Sa ciljem da se istakne značaj obeležavanja ovog datuma i da se javnosti približe svi javnozdravstveni aspekti bubrežnih oboljenja, zdravstveni radnici Centra za promociju zdravlja, vodili su toga dana ciljane razgovore sa korisnicima apoteke. Kao dodatna podrška zdravstvenim savetima, deljeni su edukativni flajeri «Zdravi bubrezi - zdravlje za sve», kojima se promovišu sve one zdrave životne navike koje imaju važnu ulogu u prevenciji nastanka bubrežnih oboljenja. Uz to, ukazivano je na najčešće rizike i prve, nespecifične simptome i znakove kompromitovane bubrežne funkcije, koji se često ne primećuju ili dugo zanemaruju, a mogu biti blagovremeno otkriveni rutinskim pregledima.

светски дан бубрега 2017

Tema ovogodišnje kampanje, „Bubrezi i gojaznost - zdravi stilovi života za zdrave bubrege” u skladu je sa opštom težnjom da se građanima uputi poruka o važnosti predupređivanja i kontrole najčešćih faktora rizika koji mogu voditi ka hroničnom popuštanju bubrežne funkcije, a u tesnoj su sprezi i sa brojnim drugim poremećajima zdravlja iz široke lepeze hroničnih nezaraznih oboljenja. U skladu s tim, korisnici apoteke i drugi zainteresovani građani toga dana imali su priliku da provere vrednosti svog krvnog pritiska, da izmere visinu i težinu i saznaju svoj indeks telesne mase, kako bi time bili podstaknuti da preispitaju svoje životne navike, da ih modifikuju ili radikalno promene kako bi što duže očuvali i unapredili sopstveno zdravlje.

светски дан бубрега 2017

Svetski dan bubrega obeležava se od 2006. godine, svakog drugog četvrtka u mesecu martu, na inicijativu i pod pokroviteljstvom Međunarodnog društva za nefrologiju (The International Society of Nephrology) i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg (International Federation of Kidney Foundations).

светски дан бубрега 2017

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351