Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise

Evropska nedelja testiranja na HIV obeležava se od 2013. godine, obuhvatajući i testiranje na hepatitise od prošle godine, sa ciljem podizanja svesti o značaju pravovremenog testiranja na HIV,  a imajući u vidu da jedna od tri inficirane osobe ne zna da je inficirana. Takođe je značajna zbog ukazivanja na neophodnost  terapije, koja je u našoj zemlji dostupna svima koji žive sa HIV-om.

Terapijom se postiže zadovoljavajući kvalitet života i značajno utiče na sprečavanje daljeg širenja infekcije.

Ove godine, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ povodom Evropske nedelje testiranja na HIV pokreće kampanju „Testiranje je u modi“ pozivajući građane da se besplatno i anonimno testiraju na HIV.  Gradski zavod za javno zdravlje Beograd će u saradnji sa Udruženjem Asocijacija Duga i Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata realizovati prve akcije  dobrovoljnog, besplatnog i anonimnog testiranja na HIV tokom ovogodišnje Beogradske nedelje mode. Za vreme održavanja revija u hotelu Crowne Plaza (30.,31. oktobar i 1. novembar) i na Dorćol placu (3. i 4. novembar) u vremenu od 17-23h svi zainteresovani posetioci će imati priliku da se savetuju i testiraju.  Rezultati testiranja će biti poverljivi i dostupni za manje od pola sata.

Poslednje nedelje novembra (21-24. novembar), u večernjim satima, u studentskim domovima, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, u saradnji sa Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata, obavljaće dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351