Plesno veče u znaku zdravog srca

PLESNO Vece 1

Gradski zavod za javno zdravlje je, povodom obeležavanja Svetskog dana srca i Međunarodnog dana starih, celu nedelju posvetio promociji zdravih stilova života i prevenciji kardiovaskularnih bolesti koje su vodeći poremećaj zdravlja u našoj populaciji.

U sklopu tih aktivnosti, a kao rezultat saradnje Kancelarije za zdravlje starih i Centra za promociju zdravlja Gradskog zavoda sa Sokolskim društvom „Beograd Matica“, u utorak, 27. septembra u ranim večernjim satima, organizovan je zdravstveno promotivni skup pod nazivom „Plesom do zdravog srca – od mladosti do starosti“.

Ovaj događaj izazvao je veliko interesovanje Beograđana svih uzrasta, koji su imali priliku da uz iskusne plesače i raznovrsne muzičke ritmove zaigraju na otvorenom, na prostoru novoizgrađenog dela Savskog šetališta, i na taj način steknu neposredan uvid u sve prednosti plesa, i kao idealne fizičke aktivnosti, i kao dobrog načina da se podstakne socijalizacija koja, sama po sebi, ima blagotvorni učinak na emocije i mentalno zdravlje, a samim tim  i na zdravlje u celini.

PLESNOP Vece 3

Poseban doprinos i specifičan pečat ovom događaju dali su stariji sugrađani - članovi nekoliko udruženja penzionera, kao i najiskusniji aktivisti Crvenog krsta, takođe pripadnici trećeg doba. Inicijativa za njihovo okupljanje na ovom događaju potekla je od Gradskog zavoda za javno zdravlje, a kao neposredni podsticaj poslužio je sam slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana starih - „Zauzmimo stav protiv predrasuda prema starim osobama“.

Svojom zadivljujućom vitalnošću i pozitivnim raspoloženjem, ovi učesnici na najlepši način su dokazali neosnovanost predrasuda koje prema pripadnicima trećeg doba postoje, istovremeno potvrđujući univerzalnost plesa kao aktivnosti koja ne zna za dobna ograničenja.


PLESNO Vece 2

Paralelno sa zabavnim delom manifestacije, odvijao se i njen zdravstveno-edukativni deo. Tim povodom, nastavljena je tradicionalno uspešna saradnja Gradskog zavoda za javno zdravlje sa Domom zdravlja „Savski venac“, Crvenim krstom Beograda i studentskim udruženjima Medicinskog (IFMSA) i Farmaceutskog fakulteta (BPSA).

Posetioci su, shodno tome, bili u prilici da na štandovima učesnika izmere vrednost svog krvnog pritiska, ali i da dobiju korisne i stručne savete, koje su pratili i odgovarajući tematski zdravstveno promotivni materijali posvećeni svim aspektima očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova, kao i unapređenju zdravlja i kvaliteta života starijih osoba.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351