Međunarodni dan mladih - 12.08.2013.

U Srbiji se obeležava Međunarodni dan mladih, a centralnu manifestaciju u Banji Koviljači otvoriće državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin. Manifestacija se održava pod sloganom "Aktiviraj se i ti".

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić čestitao je mladima u Srbiji 12. avgust, Medjunarodni dan mladih.

 

"Najvažniji zadatak Vlade Republike Srbije je da vama mladima obezbedi kvalitetno obrazovanje i radna mesta, da u svojoj zemlji živite od svog rada", naveo je u čestitki premijer Ivica Dačić.

Premijer je poručio da su "mladi budućnost i najvažniji potencijal Srbije, koja sa preko milion i po mladih ima velike šanse za prosperitet".

U svetu tema obeležavanja Međunarodnog dana biće "Mladi i migracije". Na taj način organizatori žele da ukažu na značaj migracija za razvoj društva i zajednice u celini, ali i da upozore i na eventualne rizike - diskriminaciju i izrabljivanje.

"Obeležavanje Međunarodnog dana mladih treba da podigne svest o mogućnostima i rizicima povezanim s migracijom mladih, omogući razmenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja i analiza. Jedan od ciljeva je i uključivanje mladih u rasprave o njihovim iskustvima na polju migracija", navodi se na sajtu UN.

Na sajtu je ukazano i da je 2010. godine u svetu bilo 27 miliona mladih koji su postali migranti.

Na Međunarodni dan mladih širom sveta ističu se veštine, znanja i spremnosti mladih da aktivno pomognu zajednici u kojoj žive, a državne institucije i nevladine organizacije skreću pažnju na probleme njihovog položaja u društvu.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

Dan mladih biće obeležen nizom manifestacija, u kojima će učeštvovati brojna udruženja i volonterske grupe.

Ministarstvo omladine i sporta će u Banji Koviljači zajedno sa domaćinom, partnerima i mladima iz Mačvanskog okruga, organizovati manifestaciju "Aktiviraj se i ti", kako bi ukazali na važnost omladinskog aktivizma.

U okviru programa biće prikazane i aktivnosti Fonda za mlade talente Srbije, Centra za karijerno vođenje i savetovanje, aktivnosti Kancelarija za mlade i programa koji podstiče aktivizam i volonterizam među mladima "Mladi su zakon".

Manifestaciju će pratiti zabavni program.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351