Međunarodni dan mladih - 12.08.2013.

U Srbiji se obeležava Međunarodni dan mladih, a centralnu manifestaciju u Banji Koviljači otvoriće državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin. Manifestacija se održava pod sloganom "Aktiviraj se i ti".

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić čestitao je mladima u Srbiji 12. avgust, Medjunarodni dan mladih.

 

"Najvažniji zadatak Vlade Republike Srbije je da vama mladima obezbedi kvalitetno obrazovanje i radna mesta, da u svojoj zemlji živite od svog rada", naveo je u čestitki premijer Ivica Dačić.

Premijer je poručio da su "mladi budućnost i najvažniji potencijal Srbije, koja sa preko milion i po mladih ima velike šanse za prosperitet".

U svetu tema obeležavanja Međunarodnog dana biće "Mladi i migracije". Na taj način organizatori žele da ukažu na značaj migracija za razvoj društva i zajednice u celini, ali i da upozore i na eventualne rizike - diskriminaciju i izrabljivanje.

"Obeležavanje Međunarodnog dana mladih treba da podigne svest o mogućnostima i rizicima povezanim s migracijom mladih, omogući razmenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja i analiza. Jedan od ciljeva je i uključivanje mladih u rasprave o njihovim iskustvima na polju migracija", navodi se na sajtu UN.

Na sajtu je ukazano i da je 2010. godine u svetu bilo 27 miliona mladih koji su postali migranti.

Na Međunarodni dan mladih širom sveta ističu se veštine, znanja i spremnosti mladih da aktivno pomognu zajednici u kojoj žive, a državne institucije i nevladine organizacije skreću pažnju na probleme njihovog položaja u društvu.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

Dan mladih biće obeležen nizom manifestacija, u kojima će učeštvovati brojna udruženja i volonterske grupe.

Ministarstvo omladine i sporta će u Banji Koviljači zajedno sa domaćinom, partnerima i mladima iz Mačvanskog okruga, organizovati manifestaciju "Aktiviraj se i ti", kako bi ukazali na važnost omladinskog aktivizma.

U okviru programa biće prikazane i aktivnosti Fonda za mlade talente Srbije, Centra za karijerno vođenje i savetovanje, aktivnosti Kancelarija za mlade i programa koji podstiče aktivizam i volonterizam među mladima "Mladi su zakon".

Manifestaciju će pratiti zabavni program.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351