Bezbedan boravak na planini

planineZimski dani su uveliko stigli i praznična atmosfera se oseća u vazduhu. Nakon još jedne teške i naporne godine, većina nas će poželeti da se skloni iz užurbanih i sivih gradova i ode na zimovanje po malo snega i svežeg vazduha. Planine predstavljaju jedan od najboljih izbora za beg od svakodnevnih obaveza i prikupljanje energije za nove izazove koje će doneti predstojeća godina. Međutim, koliko god da skijanje, sankanje i igranje na snegu zvuči uzbudljivo i zanimljivo, zima i sneg mogu biti i veoma nepredvidivi i sa sobom nositi niz različitih opasnosti.


Kako biste bili bezbedni na putu od kuće do planine kao i tokom boravka tamo, pridržavajte se sledećih jednostavnih saveta:

BEZBEDNI NA PUTU!

Kada kolima krenete u planinu, neophodno je da u vozilima imate adekvatnu opremu u slučaju da vas na putu zadesi snežna oluja ili da zbog drugih nepredviđenih okolnosti morate da provedete neko duže neplanirano vreme ili čak prenoćite u automobilu.

Podrazumeva se da na put nikako ne treba kretati bez zimske opreme, lopate, sveće - upaljača, vode, hrane, ćebeta i pribora za prvu pomoć. Korisno je u vozilu imati i baterijsku lampu i rezervne baterije.

Rezervoar treba da bude pun jer ćete u slučaju da morate da čekate potrošiti dosta goriva na rad motora i grejanje. Kako biste uštedeli gorivo, a ujedno se i ugrejali, preporuka je da na svakih sat vremena uključujete motor da radi desetak minuta.

Morate da vodite računa da vam auspuh nije zapušen dok motor radi, a kola miruju, kako ne bi došlo do gušenja ugljen - monoksidom iz izduvnih gasova koji mogu prodreti u kabinu vozila.

Održavajte telesnu toplotu tako što ćete raditi lagane fizičke vežbe, poput kruženja šakama i stopalima, ili tapšite kako biste poboljšali cirkulaciju.

Nemojte napuštati vozilo pošto ste u njemu zaštićeni od vetra i u zatvorenom je svakako toplije nego napolju. Takođe imajte na umu da je uvek lakše pronaći zavejano vozilo nego zavejanog čoveka.

NA PLANINI

PRE IZLASKA NAPOLJE

PROVERITE VREMENSKU PROGNOZU!
Ne izlažite se ekstremnim vremenskim uslovima bez preke potrebe. Imajte u vidu da pri jako niskim temperaturama i vetru promrzline mogu nastati nakon svega nekoliko minuta izloženosti.

NEKA DRUGI ZNAJU GDE IDETE!
Pre nego što krenete, obavestite nekog od članova porodice ili prijatelja kuda ste krenuli i kada planirate da se vratite. Ukoliko ste se uputili na neko udaljeno mesto, recite im kojom rutom idete.

PRIPREMITE SE ZA IZLAZAK NA SNEG!
Ukoliko planirate duži boravak napolju ponesite sa sobom hitne potrepštine (vodu, energetske štanglice, sušeno voće ili orašaste plodove, pribor za prvu pomoć) u slučaju da se ne možete vratiti brzo koliko ste planirali. Kako biste se ugrejali, toplo piće (čaj, kafa, kakao) ili hrana ponekad je najbolje rešenje. Supa sa knedlama je odlična ideja - ona će vas istovremeno ugrejati i nadoknaditi vam izgubljenu energiju. Tople napitke sipajte u termos koji će održati toplotu. Ponesite rezervne čarape, rukavice i odeću za utopljavanje. Astro folija je veoma korisna stvar teška svega par stotina grama, a upakovana tako da vam može stati u džep.

ASTRO FOLIJA
Ovaj proizvod se koristi za utopljavanje i očuvanje telesne temperature u hladnim uslovima. U izuzetnim slučajevima može vam čak spasiti i život. Astro folija je nužan dodatak alpinističkoj ili planinarskoj opremi, a veoma je korisna svima koji hladne zimske dane provode na otvorenom i mogu doći u opasnost od pothlađivanja (skijaši, snouborderi i dr.). Veoma se lako uporebljava i može se koristiti više puta. Jednostavno se raširi folija i obmota oko tela pojedinca kao ćebe ili prekrivač.

PRAVILNO ODEVANJE JE OBAVEZNO!
•    Obucite višeslojnu odeću, koju možete dodati ili skinuti po potrebi.
•    Izložene delove tela - obraze, nos, uši, prste, zaštitite šalom, kapom i rukavicama (rukavice sa toplotnom izolacijom, najbolje sa spojenim prstima i odvojenim palcem).
•    U uslovima velike hladnoće veoma je važno da glava bude adekvatno utopljena. Deblja kapa od vune ili materijala otpornih na vetar koja prekriva uši je najbolji izbor. Pri ekstremnoj hladnoći preko lica stavite šal ili masku. Oni će štititi vaše lice i nos od hladnoće, a ujedno će zagrevati vazduh koji udišete.
•    Obuća koju nosite ne sme da bude tesna, niti previše čvrsta, posebno u delu gde se nalaze prsti; treba da ima dobru toplotnu izolaciju i da ne propušta vodu. Treba da bude dovoljno duboka, odnosno da prekriva gležnjeve kako u njih ne bi upadao sneg, jer se vlažni delovi tela brže smrzavaju.
•    Poželjno je da obučete dva para čarapa. Donji par bi trebalo da bude od materijala koji upijaju vlagu, a spoljni je poželjno da bude od vune. Grejači za stopala su takođe dobar izbor, ali treba voditi računa da ne budu previše glomazni, kako ne bi stezali noge u čizmama jer time ometaju cirkulaciju. Takođe vodite računa da za zimu kupujete obuću sa đonom od materijala koji se neće klizati po ledu i snegu.

PRILIKOM BORAVKA NAPOLJU

KREĆITE SE!
Kretanje će poboljšati vašu cirkulaciju i pomoći će vam da održite telesnu toplotu. Ipak, pazite da ne preterate kako biste čuvali energiju koja će vam biti neophodna na hladnoći.

NE POTCENJUJTE UTICAJ HLADNOG VETRA!
Jak vetar utiče na organizam tako da brže gubi toplotu, čak i kada termometar ne pokazuje izuzetno niske temperature.

NE IGNORIŠITE UKOČENOST ILI UTRNULOST PRSTIJU!
Potrebno ih je odmah zagrejati (na primer, staviti ruke ispod pazuha ili na stomak).

NEMOJTE PREVIŠE DUGO BORAVITI NA HLADNOĆI BEZ POTREBE!
Na svakih sat vremena se sklonite sa hladnoće i popijte neki topli napitak, promenite odeću ukoliko je vlažna.
 
POSEBAN OPREZ KOD DECE!

•    Dete ne treba izlagati ekstremnim vremenskim uslovima, poput vejavice i sl., a ukoliko se zadesite napolju kada se vremenski uslovi pogoršaju, odmah ga uvedite unutra.
•    Redovno proveravajte da li mu je hladno! Skinite mu rukavice i pogledajte da li ima prve znake promrzlina (ukočeni prsti, bledilo kože). Mnoga deca ne primete da su im prsti ukočeni i da trnu, ili neće da uđu unutra jer se lepo provode igrajući se.
•    Bebe i malu decu nemojte izvoditi napolje pri veoma niskim temperaturama i jakom vetru.

Pridržavajte se sledećih preporuka:

•    Kapa i odeća za hladno vreme treba da budu napravljeni od čvrsto tkanog vlakna (npr. vuna). Vuna i slični materijali obezbeđuju dobru termo izolaciju i omogućavaju prenos vlage sa kože do spoljašnje sredine. Izbegavajte pamučnu odeću jer upija vodu i ostaje vlažna.
•    Zaštitite najizloženije delove tela (lice, šake, stopala) od hladnoće.
•    Odeća treba da bude u slojevima, tako da se njeni delovi mogu dodati ili skinuti, u skladu sa vremenskim prilikama i fizičkom aktivnošću deteta.
•    Ako se odeća pokvasi, zamenite je suvom, što je pre moguće.
•    Dajte detetu tečnost u vidu toplih, visokokaloričnih napitaka (toplu čokoladu i sl.). Ako ovakvi napici nisu dostupni, dajte mu vodu kako biste sprečili gubitak tečnosti.
•    Dete treba da pravi češće pauze u zatrvorenom prostoru, kako bi se zagrejalo.
•    Ako dete počne da drhti, povećajte nivo aktivnosti, dodatno ga utoplite, dodajte izvor toplote, ili sklonite dete sa hladnoće.
•    Budite pažljivi u blizini hladnih voda (reka, jezera, mora) i uvek obezbedite sebi i detetu adekvatan pojas za spasavanje.
 
NA SKIJANJU...

Obavestite nekoga o vašoj ruti skijanja i očekivanom vremenu povratka, u slučaju da nešto pođe po zlu.

VIŠESLOJNO SE OBUCITE!
Prilikom odlaska na zimovanje gde se podrazumeva svakodnevni višečasovni boravak na snegu, posebno se mora povesti računa o oblačenju. Aktivan veš dugih rukava i nogavica koji upija višak vlage i znoja je uvek dobar izbor kod bavljenja sportovima na niskim temperaturama.
Višeslojno oblačenje treba završiti spoljnim slojem odeće-skijaškom jaknom i pantalonama/ skafanderom koji su vodootporni i nepropusni za vetar, sa obaveznom kapuljačom.

ZAŠTITITE KOŽU OD VETRA ALI I OD SUNCA!
Ako skijate ili vozite snoubord u planinama, rizik od opekotina od sunca je još veći. SA većom nadmorskom visinom veća je i izloženost UB zračenju. Na svakih 1.000 metara nadmorske visine, izloženost UV zračenju se povećava za 10 procenata.
Pre nego što krenete napolje, nanesite kremu za sunčanje sa najmanje SPF 30 na lice, vrat i druge izložene delove kože i nanesite balzam za usne sa zaštitnim faktorom pre, tokom i nakon skijanja.

ZAŠTITITE OČI!
Sneg je posebno dobar reflektor i gotovo udvostručuje izloženost osobe UV zračenju, dok led može reflektovati i do 80 odsto sunčevih zraka. Shodno tome, ne zaboravite da zaštitite oči naočarima za sunce koje blokiraju UV zračenje.

BUDITE BEZBEDNI NA STAZI!
Kaciga treba da predstavlja neizostavan deo opreme na stazi za sve uzraste, bilo da skijate, vozite snoubord ili motorne sanke.

Kaciga treba da odgovara obimu glave i uzrastu, da bude dobro održavana, da se pravilno nosi (kaiševe adekvtano zategnuti) i da se ne skida tokom boravka na stazi. Iako ne postoje kacige koje će vas zaštititi od potresa mozga ona vas može zaštititi od ozbiljnih povreda glave.

BUDITE VIDLJIVI NA STAZI!
Iako su crna i bela odeća uvek u trendu, odeća jarkih boja je uvek bolji izbor.

Takođe, obavezno obavestite nekoga o vašoj ruti vežbanja i očekivanom vremenu povratka, u slučaju da nešto pođe po zlu.


planine 2

JOŠ NEKOLIKO KORISNIH SAVETA KOJI ĆE VAM BORAVAK NA SKIJANJU UČINITI BEZBEDNIJIM!

Ne krećite na planinu fizički nepripremljeni!

Nemojte izlaziti na stazu nezagrejani!

Uvek sa sobom nosite napunjen mobilni telefon!

Pravite češće pauze kako biste se odmorili i zagrejali!

Nemojte konzumirati alkohol u toku skijanja! Alkohol širi krvne sudove i daje prividan utisak da vam je toplije a u stvari dovodi do bržeg gubitka toplote zbog pojačane periferne cirkulacije i može doprineti bržem nastanku pothlađivanja.

Više o tome kako da sprečite pothlađivanje i promrzline informišite se na: „Niske temperature i rizici po zdravlje“.



Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351