Упутство за дезинфекцију воде за пиће

Дезинфекција воде за пиће из бунара има за циљ да уклони патогене и условно патогене микроорганизме. Дезинфекција воде бунара се обавља:
  • Редовно 1 до 2 пута годишње,
  • Ванредно, у случајевима микробиолошке неисправности воде.
Поступку дезинфекције је најбоље приступити након обављеног чишћења и санације самог објекта, као и уређења околине (ако није обављано у току претходне 3 године). Дезинфекција се обавља дезинфекционим средствима на бази хлора погодним за широку употребу.

На тржишту су најзаступљенији препарати на бази натријум дихлороизоцијанурата (ГАЛИСЕПТ и ДИКОНИТ), и могу се наћи у пољопривредним или ветеринарским апотекама. Пре употребе ових препарата неопходно је прочитати приложено упутство за употребу. За веће водне објекте најчешће се користи натријум хипохлорит (Жавелова вода - ПРИМЕНУ ЖАВЕЛОВЕ ВОДЕ НЕОПХОДНО ЈЕ ПОВЕРИТИ СТРУЧНИМ ЛИЦИМА!).

Средство за дезинфекцију треба дозирати према запремини (количини) воде у бунару, која се израчунава према следећој формули:
V(m3) = r² π h V – запремина воде изражена у кубним метрима (m³)
r – полупречник бунара изражен у метрима (m)
π – математички задата вредност 3,14
h – висина воденог стуба изражена у метрима (m)

Израчунајте запремину Вашег бунара:

0 m3

Потребна количина дезинфекционог средства на бази натријум дихлороизоцијанурата износи:
  • 2 g/m³ воде за редовно хлорисање, или
  • 10-20 g/m³ за појачану дезинфекцију односно хиперхлорисање, у случају када је лабораторијским испитивањем доказано присуство бактерија фекалног порекла.
Након што је израчуната запремина бунара, потребна количина дезинфекционог средства треба да се улије у чисту канту са водом, размути и сачека пар минута да се раствор хомогенизује. Добијени раствор сипати у воду бунара и полити по зидовима бунара. Сачекати 15-20 минута да се средство помеша са водом у бунару. Затим укључити пумпу (ако се вода захвата помоћу пумпе) и отварати једну по једну славину у систему, како би се дезинфиковала комплетна инсталација. Када се осети мирис хлора у води (под млаз воде подметнути шири суд, како би се мирис лакше осетио), славину затворити, а воду не користити најмање 10 часова или, ако је могуће, до следећег дана. Тада треба поново укључити пумпу у рад и испразнити део воде (воду испуштати све док је присутан мирис на хлор).

Преузмите упутство за дезинфекцију воде за пиће у електронском формату

Ради провере успешности обављене дезинфекције потребно је поновити испитивање микробилошке исправности воде у лабораторији након 10-15 дана од дана дезинфекције. За све додатне информације обратити се Центру за хигијену и хуману екологију Градског завода за јавно здравље, Одсек за воде, на телефоне 011-2078-605 и 011-2078-634 или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351