Упутство за дезинфекцију воде за пиће

Дезинфекција воде за пиће из бунара има за циљ да уклони патогене и условно патогене микроорганизме. Дезинфекција воде бунара се обавља:
  • Редовно 1 до 2 пута годишње,
  • Ванредно, у случајевима микробиолошке неисправности воде.
Поступку дезинфекције је најбоље приступити након обављеног чишћења и санације самог објекта, као и уређења околине (ако није обављано у току претходне 3 године). Дезинфекција се обавља дезинфекционим средствима на бази хлора погодним за широку употребу.

На тржишту су најзаступљенији препарати на бази натријум дихлороизоцијанурата (ГАЛИСЕПТ и ДИКОНИТ), и могу се наћи у пољопривредним или ветеринарским апотекама. Пре употребе ових препарата неопходно је прочитати приложено упутство за употребу. За веће водне објекте најчешће се користи натријум хипохлорит (Жавелова вода - ПРИМЕНУ ЖАВЕЛОВЕ ВОДЕ НЕОПХОДНО ЈЕ ПОВЕРИТИ СТРУЧНИМ ЛИЦИМА!).

Средство за дезинфекцију треба дозирати према запремини (количини) воде у бунару, која се израчунава према следећој формули:
V(m3) = r² π h V – запремина воде изражена у кубним метрима (m³)
r – полупречник бунара изражен у метрима (m)
π – математички задата вредност 3,14
h – висина воденог стуба изражена у метрима (m)

Израчунајте запремину Вашег бунара:

0 m3

Потребна количина дезинфекционог средства на бази натријум дихлороизоцијанурата износи:
  • 2 g/m³ воде за редовно хлорисање, или
  • 10-20 g/m³ за појачану дезинфекцију односно хиперхлорисање, у случају када је лабораторијским испитивањем доказано присуство бактерија фекалног порекла.
Након што је израчуната запремина бунара, потребна количина дезинфекционог средства треба да се улије у чисту канту са водом, размути и сачека пар минута да се раствор хомогенизује. Добијени раствор сипати у воду бунара и полити по зидовима бунара. Сачекати 15-20 минута да се средство помеша са водом у бунару. Затим укључити пумпу (ако се вода захвата помоћу пумпе) и отварати једну по једну славину у систему, како би се дезинфиковала комплетна инсталација. Када се осети мирис хлора у води (под млаз воде подметнути шири суд, како би се мирис лакше осетио), славину затворити, а воду не користити најмање 10 часова или, ако је могуће, до следећег дана. Тада треба поново укључити пумпу у рад и испразнити део воде (воду испуштати све док је присутан мирис на хлор).

Ради провере успешности обављене дезинфекције потребно је поновити испитивање микробилошке исправности воде у лабораторији након 10-15 дана од дана дезинфекције. За све додатне информације обратити се Центру за хигијену и хуману екологију Градског завода за јавно здравље, Одсек за воде, на телефоне 011-2078-605 и 011-2078-634 или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351