Како да ојачам свој имуни систем?

Непроцењиво је важно да уложимо посебан напор како бисмо свој организам одржавали у што бољем општем стању, како би се у случају потенцијалне инфекције новим корона вирусом, он са њом што успешније изборио.

С тим циљем, нудимо неколико универзалних препорука, које у периоду актуелне пандемије посебно добијају на значају и тежини:

  • Немојте пушити!

Повећање концентрације никотина у крви узрокује сужавање крвних судова што отежава доток кисеоника у сва наша ткива и органе. Смањена оксигенација у респираторном тракту и другим организма директно утиче на њихову функцију, али и на умањен имуни одговор читавог организма. Посебно је важно упозорити да се ово стање повећаног нивоа страха и анксиозности који пандемија собом доноси, не искористити као повод да се пушењу врате они који су га у претходном периоду успешно оставили, као и да се, због дужег боравка код куће и измењеног дневног режима, не повећава број попушених цигарета код тренутних пушача. Напротив, недвосмислена препорука је да управо пандемија новим корона вирусом буде додатни повод да се актуелизује и појача борба са овом штетном навиком и тако умањи ризик од инфекције и настанка тежих облика болести!

  • Водите рачуна о исхрани! Важно је уносити пуно поврћа, воћа и намирница богатих влакнима, како би организам био опскрбљен неопходним макро и микронутријентима, витаминима и минералима који јачају одбрамбене снаге организма. Поред тога што је важно да исхрана буде добро уравнотежена, пожељно је и да калоријски унос буде прилагођен условима могуће смањене енергетске потрошње, који код већине може бити последица продуженог боравка у кућним условима и редукције уобичајених дневних активности.

Често се поставља питање протективног ефекта белог лука када је у питању инфекција ЦОВИД 19? Наиме, бели лук је неспорно здрава и корисна намирница, која доказано има одређена антимикробна својства. Ипак, када је реч о инфекцији новим корона вирусом, не постоје докази који указују да бели лук има ефекат у спречавању настанка инфекције.

  • Редовно вежбајте!

Ово представља посебан изазов у стању продуженог боравка у кући и немогућности вежбања у за то намењеним просторима. Ипак - није немогуће! Интернет, више него икад, обилује и свакодневно се додатно обогаћује бројним занимљивим програмима за вежбање у кућним условима, који захтевају минимум средстава и адаптирања вашег животног простора. Дакле, није неопходно да од свог стана или спаваће собе направите кућну теретану, потребно је само да за вежбање одвојите мало времена и да вам то постане незаобилазна дневна рутина!

  • Избегавајте алкохол!

Неумерено пијење може нашкодити органима за варење, јетри, као и ћелијама нервног система. Све ово посредно утиче на смањење имуног одговора организма у случају претње од инфекције.

  • Спавајте довољно!

Сан је апсолутно неопходан за регенерацију свих ћелија нашег организма, а посебно ћелија нашег имуног система које представљају прву линију одбране организма против инфекције.

Назад на најважнија питања и одговоре

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351