И у новој школској години – у борби против психоактивних супстанци

pas radioniceГрaдски зaвoд зa jaвнo здрaвљe Бeoгрaд je, у оквиру пројекта који финансијски подржава Секретаријат за здравство Градске управе Града Београда, започео спровођење новог циклуса едукативног програма „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци”.

Дводневна обука је реализована у Градском заводу за јавно здравље Београд 21 - 22. октобра 2022. године. Семинар је похађало 15 просветних радника и сарадника из 8 основних и једне музичке школе са територије Града Београда.

Међу полазницима су били заступљени сви профили наставног кадра - учитељи, наставници предметне наставе и стручни сарадници. Разнолик састав групе, како по профилима, тако и по школама, односно територијама којима припадају, био је посебно значајан за квалитет одржаног семинара, јер је проблем злоупотребе психоактивних супстанци посматран из широке перспективе, уз уважавање различитих почетних уверења и ставова полазника.

pas
Током реализације обуке - кроз предавања, интерактивне радионице и дискусије, остварена је изузетно добра комуникација између полазника и реализатора обуке. Уз завидно интересовање за ову деликатну, али важну тему, учесници су показали и интересовање за сам едукативни приступ „Заједничко учење кроз акцију“, који је у основи овог програма. Овај приступ програму даје јаку методолошку базу, али истовремено оставља висок степен прилагодљивости за потребе практичне примене. Кроз афирмацију високог степена непосредног учешћа деце у школским активностима, ради се на њиховом оснаживању и јачању емоционалне интелигенције. Све ово као крајњи циљ има изградњу вештина важних за доношење здравих животних одлука, те тако и чврст отклон од преузимања различитих видова ризичних понашања, укључујући и конзумирање дрога.

Просветним радницима и сарадницима је, кроз дводневну обуку, пружен пакет знања и вештина на тему превенције злоупотребе дрога у раду са децом, уз пратеће штампане и електронске едукативне материјале и оригинални Водич за реализацију програмом предвиђених активности.

pas 2
Здравствено-васпитни рад на тему превенције злоупотребе дрога у програму „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“ у потпуности је базиран на принципима примарне превенције и усмерен је ка популацији деце основношколског узраста, почев већ од 3. разреда. Обуку за овај прогам је, током више од једне деценије његовог спровођења, похађало више од 600 просветних радника и сарадника из преко 120 београдских основних школа.

На веб и фejсбук стрaници под називом „Твоје знање мења све” доступне су све важне информације у вези са програмом.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351