Скрининг рака дебелог црева

skrining rakaСкрининг или рано откривање рака дебелог црева представља примену скрининг теста у циљу раног откривања болести код особа без симптома и знакова болести. Скрининг рака дебелог црева спашава животе. Истраживања су показала да је могуће смањити смртност од рака дебелог црева, превентивним прегледом столице на голим оком невидљиву крв у столици која је често први знак болести дебелог црева.

Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер је могуће елиминисати, мењати или утицати на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака.

Шта је рак дебелог црева?

Рак дебелог црева (колоректални карцином) је злоћудни тумор, локализован на завршеном делу цревног тракта. Болест најчешће почиње настанком бенигних израштаја на унутрашњем зиду црева (аденамотозни полипи), који се временом могу изменити и прерасти у малигни тумор.

Епидемиологија

Рак дебелог црева је у свету трећи водећи узрок оболевања, иза рака плућа и рака дојке. Трећи је најчешћи карцином код мушкараца и други водећи малигни тумор код жена.

Од свих малигних болести, колоректални карцином је други узрок оболевања, а водећи узрок умирања код особа оба пола у Републици Србији. Рак дебелог црева се најчешће јавља код људи између 50 и 74 године старости у оба пола.

Који су фактори ризика и симптоми рака дебелог црева?

Иако тачни узроци ове врста рака нису познати, сматра се да настаје као последица деловања наследних фактора, фактора средине и начина живота. Стил живота и нездраве навике као што су пушење, конзумирање алкохола, неправилна исхрана са уносом превише црвеног, прерађеног и димљеног меса, а малим уносом житарица, воћа и поврћа, недостатак физичке активности, гојазност, шећерна болест, представљају факторе ризика за настанак карцинома на које се може утицати променом начина живота. Најчешћи симптоми су крварење у столици, промене у пражњењу црева (проливи, затвори, непотпуно пражњење), болови у трбуху, малокрвност, нагли губитак телесне тезине, малаксалост и осећај прекомерног умора.

Шта је скрининг рака дебелог црева?

Скрининг или рано откривање рака дебелог црева представља примену скрининг теста у циљу раног откривања болести код особа без симптома и знакова болести. Скрининг рака дебелог црева спашава животе. Истраживања су показала да је могуће смањити смртност од рака дебелог црева, превентивним прегледом столице на голим оком невидљиву крв у столици која је често први знак болести дебелог црева. Рак дебелог црева може се открити у почетном стадијуму, а може се и спречити откривањем и уклањањем ситних израслина (полипа) из црева.

Шта је ФОБ тест?

То је тест који се користи за скрининг рака дебелог црева којим се открива скривена, голим оком невидљива крв у столици. Особе код којих је тест позитиван упућују се на колоноскопију, како би се открио узрок крварења који не мора увек да буде карцином, већ може бити доброћудни тумор или неко друго обољење црева.

Шта је организовани програм скрининга рака дебелог црева?

Организовани скрининг представља масовно позивање циљне популације на тестирање и тумачење скрининг тестова праћено строгом контролом квалитета и извештавањем. Република Србија је започела са постепеним увођењем организованог скрининга рака дебелог црева од 2012. године. Према Закону о здравственој заштити у 2020. години све здравстене установе са територије града Београда, односно Републике Србије су укључене у организовани скрининг рака дебелог црева. Циљна група за тестирање на рак дебелог црева обухвата грађане оба пола старости од 50 до 74 године, који се једном у две године позивају на тестирање скривеног крварења у столици. Програм скрининга значајно смањују морталитет од рака дебелог црева.

Како се спроводи организовани скрининг?

Активности везане за спровођење скрининга рака дебелог црева обављају здравствени тимови (изабрани лекар и медицинска сестра/техничар) у свим здравственим станицама и амбулантама по насељеним местима сваке општине, као и у седишту дома здравља. Сваки тим обавља позивање особа од 50 – 74 године и учесницима у скринингу врше заказивање посете лекару у току целе радне недеље. У току посете, лекар уручује учеснику ФОБ тест са детаљним упутством како да се правилно уради код куће. Уколико је резултат ФОБ теста негативан, задужени здравствени радник о томе обавештава учесника у скринингу телефонским путем и информише га о поновном тестирању за две године. Уколико је резултат теста позитиван, изабрани лекар упућује учесника на колоноскопију и даје информације о извођењу и потребним припремама.

начај превенције

Малигна болест дебелог црева може бити избегнута једноставним мерама: увођењем у исхрану што више воћа и поврћа, намирница богатим влакнима, житарица од целог зрна, ограниченим конзумирањем алкохола, престанком пушења, редовним вежбањем  и одржавањем нормалне телесне тежине. Превенција малигних болести има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести, јер је могуће елиминисати, мењати или утицати на приближно две трећине фактора ризика који су одговорни за настанак рака.

Информације о Националном програму скрининга доступне су на http://www.skriningsrbija.rs

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351