Борба против COVID-а 19: уместо страха, изаберимо одговорност

pobediti strahБорба против COVID-а 19 је узела маха и сви заједно се надамо да ћемо победити. Победити може да значи много тога, у овом тренутку победити значи слушати лекаре који нас неуморно саветују. То је отприлике све, делује да не захтева превише ангажовања и труда, само мало стрпљења и одговорности.

Делује једноставно, али заправо није. Није једноставно јер нас потпуно разумљиво обузима страх. Њему се није лако одупрети, поготово онда када завлада целим друштвом. Управо због тога, покушајмо да се дистанцирамо од сопственог страха и видимо шта је оно што можемо да учинимо за себе и све око нас.

Сведоци смо тога да је добар део нас одлучио да похрли у обимне набавке. Делује да ни не знамо зашто тачно, али нешто нас гони на такве поступке. Гони нас наша колективна свест, наша историја, дуги боравци по подрумима, санкције. Гони нас страх. Све је то потпуно разумљиво, чак није ни за најмању осуду. Међутим, можда је време да научимо да поступимо другачије.

Ово је време када је део нас обавезан да проводи време у кући. Иако то уме да буде напорно, можда и фрустрирајуће, покушајмо себи да олакшамо. Има ли бољег периода да радимо ствари за које увек говоримо да немамо времена. Уместо да се бомбардујемо свакојаким вестима и интернет сензацијама, чија је једина сврха ширење теорија завере и панике, посветимо се тим стварима. Исто тако, ово је одлична прилика да погледамо у себе и мало преиспитамо своја уверења и понашање. Да ли наше поверење заслужује баш свако ко мисли да треба изнесе своје „истине“ о актуелној теми...

Вероватно би скоро сваки човек имао неки став по питању епидемије COVID-19. Али запитајмо се да ли сваки тај став има неки темељ и заслужује своје следбенике. Или деценије школовања и искуства, проучавања и промишљања, непрекидна едукација и упијање свих актуелних научних доказа треба да буду основни критеријум. Одговор делује једноставно, али ипак наше понашање понекад говори нешто друго. Као да нас нешто у нама тера да се заносимо сензационалним вестима, чудотворним лековима, страховитим снимцима са интернета... Нешто нас тера да се водимо сопственом непромишљеношћу и оним чувеним „ма ја знам најбоље“. Ово је право време да победимо несвесно у нама, направимо бољи избор и пронађемо праве одговоре. Прави одговори су једноставни, послушајмо струку, научимо се одговорности.

Истина је да се читав свет вратио на почетак историје јавног здравља и опет учи да је неопходно да се у време пандемије редовно перу руке и дистанцира од других људи. Делује да је то нешто што би сви требали да знамо, зар не? Сви заједно, на глобалном нивоу, доста подсећамо на оног хрчка у точку, који стално трчи али се не помера. Докле ћемо да трчимо кроз исти точак, има ли наде да ћемо искорачити из њега и кренути напред? Искорачимо овај пут свесно и одговорно.

Основне препоруке:

1. Перите руке сапуном детаљно и што чешће! Не дирајте очи, уста и нос неопраним рукама!

2. Будите у својим домовима. Ако имате мање од 65 година старости, излазите само уколико је то неопходно. Ако имате више од 65 година, позовите телефоном неког млађег да за вас уради оно што је неопходно и не излазите ван куће.

3. Све конакте са другим људима одржавајте искључиво телефоном и другим средствима савремене комуникације. Ако је неопходно да са неким боравите у истој просторији, држите дистанцу од најмање једног метра. Ако имате више од 65 година старости, немојте боравити са другим људима у истој просторији.

4. Редовно проветравајте своје домове!

Шта је корона вирус?

COVID-19 - Како се заштитити

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351