Одржано је прво „Ћаскање без дувана“

nacionalni dan bez duvana 2020Поводом обележавања Националног дана без дувана, Градски завод за јавно здравље Београд је у сарадњи са Библиотеком града Београда 31. јануара 2020. организовао прво „Ћаскање без дувана“.

Догађај је изведен као веома интерактивна трибина, са учешћем неколимо експерата из области контроле дувана и креативне индустрије (представници Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Републиче стручне комисије за контролу дувана и агенције „Propulsion“), који су одговарали на питања заинтересованих грађана и са њима дискутовали.

nacionalni dan bez duvana

Први део трибине био је резервисан за осврт излагача на стање у нашој земљи у аспектима последица употребе дувана, изазова нових дуванских производа, одвикавања од пушења као и креативног доприноса младих генерација у борби против пушења. Дискусија која је уследила, понудила је занимљив пресек ставова и размишљања грађана на задату тему – покренута су питања око регулисања пушења у дечјим играоницама, индивидуалног приступа у одвикавању од пушења, утицаја стреса на зависност од никотина и степен мотивације за остављање пушења, и коначно, питања нових дуванских производа и електронских цигарета – о њиховој укупној безбедности и ефектима на здравље.

nacionalni dan bez duvana

Снажна порука која је послата одржавањем првог „Ћаскања без дувана“ преноси део одговорности за контролу употребе дуванских производа и на саме грађане, на оне који су непосредно изложени штетном утицају дуванског дима, и тиме додатно оснажује став да се у овој области најбољи резултати постижу заједничким радом свих заинтересованих страна.

nacionalni dan bez duvana

На трагу оваквог деловања, у виду делимичног „спуштања“ јавноздравствене одговорности и на ниво појединца, Културни центар Град, фејсбук иницијатива „Непушачки локали у Београду“ и Градски завод за јавно здравље Београд, поводом Националног дана без дувана, у петак 31. јануара организовали су заједнички још једну пионирску акцију. Под слоганом „Задимљење на које можеш да утичеш! Макар на пар сати...“, ова акција је подразумевала симболичан позив свима који мисле о свом, али и о здрављу колега и гостију, да се прикључе и тог петка поподне посаветују све око себе да се у баровима, кафеима и ресторанима, на неколико сати суздрже од пушења.

nacionalni dan bez duvana

Идеја ове акције, којој се прикључило десетак београдских кафе-барова, била је да покрене на активно размишљање о штетности ове навике по појединца и његово непосредно окружење, али и по целокупну животну средину – са циљем да се бар на једно поподне схвати колико је ваздух у већини угоститељских објеката, захваљујући управо несметаном конзумирању свих врста дуванских производа, макар подједнако штетан по здравље као и онај напољу, који је недељама био највећа здравствена брига становника Београда.

nacionalni dan bez duvana

Национални дан без дувана још један је у низу датума који су обележени уз тежњу Градског завода за јавно здравље Београд да, када је реч о водећим јавноздравственим проблемима, ради активно и да се што непосредније инфилтрира у заједницу, повезујући се са бројним партнерима из различитих области, а пуне резултате оваквог заједничког деловања можемо очекивати у годинама пред нама.

nacionalni dan bez duvana

nacionalni dan bez duvana

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351