Održano je prvo „Ćaskanje bez duvana“

nacionalni dan bez duvana 2020Povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda 31. januara 2020. organizovao prvo „Ćaskanje bez duvana“.

Događaj je izveden kao veoma interaktivna tribina, sa učešćem nekolimo eksperata iz oblasti kontrole duvana i kreativne industrije (predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Republiče  stručne komisije za kontrolu duvana i agencije „Propulsion“), koji su odgovarali na pitanja zainteresovanih građana i sa njima diskutovali.

nacionalni dan bez duvana

Prvi deo tribine bio je rezervisan za osvrt izlagača na stanje u našoj zemlji u aspektima posledica upotrebe duvana, izazova novih duvanskih proizvoda, odvikavanja od pušenja kao i kreativnog doprinosa mladih generacija u borbi protiv pušenja. Diskusija koja je usledila, ponudila je zanimljiv presek stavova i razmišljanja građana na zadatu temu – pokrenuta su pitanja oko regulisanja pušenja u dečjim igraonicama, individualnog pristupa u odvikavanju od pušenja, uticaja stresa na zavisnost od nikotina i stepen motivacije za ostavljanje pušenja, i konačno, pitanja novih duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta – o njihovoj ukupnoj bezbednosti i efektima na zdravlje.

nacionalni dan bez duvana

Snažna poruka koja je poslata održavanjem prvog „Ćaskanja bez duvana“ prenosi deo odgovornosti za kontrolu upotrebe duvanskih proizvoda i na same građane, na one koji su neposredno izloženi štetnom uticaju duvanskog dima, i time dodatno osnažuje stav da se u ovoj oblasti najbolji rezultati postižu zajedničkim radom svih zainteresovanih strana.

nacionalni dan bez duvana

Na tragu ovakvog delovanja, u vidu delimičnog „spuštanja“ javnozdravstvene odgovornosti i na nivo pojedinca, Kulturni centar Grad, fejsbuk inicijativa „Nepušački lokali u Beogradu“ i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, povodom Nacionalnog dana bez duvana, u petak 31. januara organizovali su zajednički još jednu pionirsku akciju. Pod sloganom „Zadimljenje na koje možeš da utičeš! Makar na par sati...“, ova akcija je podrazumevala simboličan poziv svima koji misle o svom, ali i o zdravlju kolega i gostiju, da se priključe i tog petka popodne posavetuju sve oko sebe da se u barovima, kafeima i restoranima, na nekoliko sati suzdrže od pušenja.

nacionalni dan bez duvana

Ideja ove akcije, kojoj se priključilo desetak beogradskih kafe-barova, bila je da pokrene na aktivno razmišljanje o štetnosti ove navike po pojedinca i njegovo neposredno okruženje, ali i po celokupnu životnu sredinu – sa ciljem da se bar na jedno popodne shvati koliko je vazduh u većini ugostiteljskih objekata, zahvaljujući upravo nesmetanom konzumiranju svih vrsta duvanskih proizvoda, makar podjednako štetan po zdravlje kao i onaj napolju, koji je nedeljama bio najveća zdravstvena briga stanovnika Beograda.

nacionalni dan bez duvana

Nacionalni dan bez duvana još jedan je u nizu datuma koji su obeleženi uz težnju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd da, kada je reč o vodećim javnozdravstvenim problemima, radi aktivno i da se što neposrednije infiltrira u zajednicu, povezujući se sa brojnim partnerima iz različitih oblasti, a pune rezultate ovakvog zajedničkog delovanja možemo očekivati u godinama pred nama.

nacionalni dan bez duvana

nacionalni dan bez duvana

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351