Савети за исхрану током новогодишњих празника

ishranaВреме је славља, празника и неизоставне богате празничне трпезе. За многе, период опуштања, често, неумерености и одступања од уобичајене исхране. Како бисмо ове дане памтили по добром друштву  и пријатној атмосфери, а не здравственим тегобама, вишку килограма и другим нежељеним „успоменама“, не заборавимо на неколико препорука правилне исхране:

БУДИТЕ УМЕРЕНИ. Иако је у овим данима, код куће и у гостима, изобиље хране, којој је тешко одолети, имајте меру. Ово је посебно важно за хроничне болеснике (хипертензија, дијабетес итд.), али и оне са повећаним ризиком (хиперхолестеролемија, повећана телесна маса и сл.), код којих је исхрана значајан фактор у лечењу и превенцији нежељених здравствених догађаја. Не заборавимо и на безалкохолна и алкохолна пића, која, у неумерености, свака на свој начин, могу утицати на здравље, нежељене килограме и друга кајања, након празновања.

УЖИВАЈТЕ У РАЗНОВРСНОСТИ ИЗБОРА И УКУСА и водите рачуна да су у исхрани и у празничним данима заступљене све основне групе намирница, посебно свеже воће, боја и укуса по личном избору. Идеално би било у препоручених дневнихa 5 порција, у укупној количини око 400 г. Ови богати извори витамина, минерала и других корисних нутријената су добри савезници у јачању имунитета и другим благотворним ефектима по здравље, посебно у сезони прехлада и грипа.

УОБРОЧЕНОСТ. Иако се дневни ритам у овом периоду мења, требало би водити рачуна да се режим исхране значајно не поремети, те да се  одржи релативна редовност у конзумирању хране, кроз унос 3 главна оброка и 2 ужине. Редовне оброке не прескакати у ишчекивању празничне трпезе!

МИСЛИТЕ НА БЕЗБЕДНОСТ ХРАНЕ, предуслов сваком уживању у храни. Придржавајмо се основних принципа хигијенског режима у раду са храном:

Чувајмо намирнице на одговарајућој температури! Температурни режим је један од кључних фактора у безбедности хране, од термичке обраде намирница до услова чувања термички обрађених и сирових намирница, посебно оних које се убрајају у категорију лако кварљивих, као што су: месо и производи од меса, колачи, руска и остале салате са мајонезом, јајима и сл.

Најважније препоруке за безбедне намирнице у новогодишњој ноћи:

  • Храну не остављати дуже од 2 сата на собној температури!
  • Чистоћа и хигијенска манипулација прибором и опремом у припреми и чувању хране.
  • Не користити исти прибор у манипулацији сировим и готовим, термичким обрађеним намирницама, без претходног прања врелом водом и детерџентом!

Лична хигијена је обавезна, нарочито хигијена руку, кроз редовно и правилно прање, јер се храна најчешће загађује прљавим рукама.

Брзи савети:

Не досољавајте! Празнична трпеза је сасвим сигурно већ довољно слана.

Водите рачуна о уносу додатог шећера. Поделите радост и дезерт са ближњима.

Уносите довољно течности путем воде, свеже цеђених сокова, лимунада и чајева.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351