Након „Отворених разговора“... Дајте реч!

Mission oxygenШтетни ефекат пушења и изложености дуванском диму када су у питању деца и млади представља посебно важан сегмент јавно-здравственог деловања и све се више поставља се у фокус рада бројних сектора друштва од значаја за ову тему.

Градски завод за јавно здравље Београд наставио је раније успостављену сарадњу са маркетиншком агенцијом „Propulsion“, у оквиру реализације пројекта „Mission Oxygen“.

Поводом обележавања овогодишњег Светског дана без дувана, 31. маја уприличени су „Отворени разговори о превенцији пушења код младих у Србији“, у простору MARSH Open Space у Београду. Дискусија је реализована кроз три тематске целине, обрађујући питања обавезе заштите деце и младих од изложености дуванском диму, проблеме економских аспеката конзумирања дувана, као и важности сагледавања нових перспектива и погледа на превенцију пушења код младих у Србији. У панелима су учешће узели релевантни представници здравствених, научних и образовних институција, а кроз размену знања и искустава тежило се разматрању савремених, интегративних стратегија у превенцији пушења код младих.

mission oxygen

Цела идеја и оквир оваквог стручног скупа потичу из самог пројекта „Mission Oxygen“, који за циљну групу има младе узраста 10 - 12 година. Линија којом се пројекат води је буђење и подстицај креативног потенцијала младих, оног који је компатибилан са њиховим окружењем и интересовањима генерације којој припадају, како би лични израз био права алтернатива пушењу и осталим видова ризичног понашања које вршњачка средина намеће.

mission oxygen

Научно је доказано да код особа које имају астму, а пре свега, код деце и младих са предиспозицијом да је развију, пушење значајно доприноси појави ове болести, односно честим фазама њеног погоршања. Деца која су често изложена дуванском диму, као пасивни пушачи, поред повећаног вероватноће да ће разити астму, под значајно су већим ризиком да оболе од акутних респираторних инфекција. Широм света, сваке године, од последица инфекција доњих дисајних путева које су узроковане управо пасивним пушењем, умре чак 165.000 деце млађе од 5 година.

mission oxygen

Веома је важно децу и младе, без изузетка и оправдања, заштити од непосредног утицаја дуванског дима, али и од нормализације пушења као свеприсутне навике, како би животни стилови које они граде били што здравији.

mission oxygen

Скуп је у том духу и закључен, уз промовисање заједничке иницијативе „Дајем реч - за гашење лоших навика младих“. Дајте и ви реч да ћете се за ово борити!

mission oxygen

mission oxygen

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351