Nakon „Otvorenih razgovora“... Dajte reč!

Mission oxygenŠtetni efekat pušenja i izloženosti duvanskom dimu kada su u pitanju deca i mladi predstavlja posebno važan segment javno-zdravstvenog delovanja i sve se više postavlja se u fokus rada brojnih sektora društva od značaja za ovu temu.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd nastavio je ranije uspostavljenu saradnju sa marketinškom agencijom „Propulsion“, u okviru realizacije projekta „Mission Oxygen“.

Povodom obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvana, 31. maja upriličeni su „Otvoreni razgovori o prevenciji pušenja kod mladih u Srbiji“, u prostoru MARSH Open Space u Beogradu. Diskusija je realizovana kroz tri tematske celine, obrađujući pitanja obaveze zaštite dece i mladih od izloženosti duvanskom dimu, probleme ekonomskih aspekata konzumiranja duvana, kao i važnosti sagledavanja novih perspektiva i pogleda na prevenciju pušenja kod mladih u Srbiji. U panelima su učešće uzeli relevantni predstavnici zdravstvenih, naučnih i obrazovnih institucija, a kroz razmenu znanja i iskustava težilo se razmatranju savremenih, integrativnih strategija u prevenciji pušenja kod mladih.

mission oxygen

Cela ideja i okvir ovakvog stručnog skupa potiču iz samog projekta „Mission Oxygen“, koji za ciljnu grupu ima mlade uzrasta 10 - 12 godina. Linija kojom se projekat vodi je buđenje i podsticaj kreativnog potencijala mladih, onog koji je kompatibilan sa njihovim okruženjem i interesovanjima generacije kojoj pripadaju, kako bi lični izraz bio prava alternativa pušenju i ostalim vidova rizičnog ponašanja koje vršnjačka sredina nameće.

mission oxygen

Naučno je dokazano da kod osoba koje imaju astmu, a pre svega, kod dece i mladih sa predispozicijom da je razviju, pušenje značajno doprinosi pojavi ove bolesti, odnosno čestim fazama njenog pogoršanja. Deca koja su često izložena duvanskom dimu, kao pasivni pušači, pored povećanog verovatnoće da će raziti astmu, pod značajno su većim rizikom da obole od akutnih respiratornih infekcija. Širom sveta, svake godine, od posledica infekcija donjih disajnih puteva koje su uzrokovane upravo pasivnim pušenjem, umre čak 165.000 dece mlađe od 5 godina.

mission oxygen

Veoma je važno decu i mlade, bez izuzetka i opravdanja, zaštiti od neposrednog uticaja duvanskog dima, ali i od normalizacije pušenja kao sveprisutne navike, kako bi životni stilovi koje oni grade bili što zdraviji.

mission oxygen

Skup je u tom duhu i zaključen, uz promovisanje zajedničke inicijative „Dajem reč - za gašenje loših navika mladih“. Dajte i vi reč da ćete se za ovo boriti!

mission oxygen

mission oxygen

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351