Карабурма у знаку здравља

карабурма здрвљеУ суботу, 26. маја 2018. године, Шопинг центар „Карабурма“ још једном је био организатор и домаћин здравствено-промотивне акције под називом „Дан здравља”.

Поред присуства представника компанија и удружења која здраве животне стилове промовишу кроз пласирање широког спектра својих производа и услуга, посебан значај овој манифестацији дао је управо Градски завод за јавно здравље Београд. Представници Завода, појачани волонтерима Београдске асоцијације студената фармације (БПСА), у непосредном контакту са присутним грађанима, вршили су широко превентивно деловање, делећи здравствено-васпитне савете на бројне теме.

У сусрет долазећем Светском дану без дувана, који се обележава 31. маја, активности Градског завода током суботње манифестације посебно су биле усмерене на тему штетности пушења и заштите целокупног становништва од изложености дуванском диму.

Спроведене активности биле су у великој мери обликоване и темом овогодишње глобалне кампање под слоганом „Дуван слама срца“, а односи се на утицај дувана на настанак кардиоваскуларних болести. Том приликом, као подршку одговарајућим саветима у вези са здравственим ризицима које генерише и/или појачава управо дуван, грађани су добили и пратеће здравствено-васпитне материјале Градског завода за јавно здравље Београд: „Домаћинство без дуванског дима“, „Пушиш цигарете? А да радиш нешто друго?“, „Повишен крвни притисак“, „Корак по корак до правилне исхране“, „Шетња за бољи квалитет живота“, „Смањите своје ризике за дијабетес“, као и едукативне брошуре Института „Батут“: „Данас је прави дан“, „Кретањем до здравља“ и „Превенција кардиоваскуларних болести“.

карабурма здравље

Свим овим се желело указати на то у којој мери је дуван, као појединачни фактор ризика, одговоран не само за оболевање, већ и за превремено умирање од масовних незаразних болести, међу којима доминирају управо кардиоваскуларна обљења.

карабурма здравље

У циљу подизања свести становништва о великом значају заштите свих категорија становништва од изложености дуванском диму, за ову прилику са посетиоцима манифестације спроведена је и анкета, која је имала за циљ да испита ставове наших суграђана о пушењу у угоститељским објектима. Ова анкета осмишљена је са намером да код грађана изазове запитаност у вези са високим степеном толеранције коју као појединци и као читаво друштво показујемо када је у питању боравак у задимљеним просторима. Такође, циљ ове анкете је био да подсети на актуелну законску регулативу и да укаже грађанима на важност њеног адекватног и доследног спровођења. Уз то, намера је била и да се сугерише на значај што хитнијег доношења нових, стриктнијих законских решења на ову тему, пре свега када су у питању угоститељски објекти, на која се у нашој земљи чека већ неколико година.

карабурма здравље

И ви свој став о овој теми можете изнети у нашој анкети.

карабурма здравље

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351