Кaraburma u znaku zdravlja

карабурма здрвље

U subotu, 26. maja 2018. godine, Šoping centar „Karaburma“ još jednom je bio organizator i domaćin zdravstveno-promotivne akcije pod nazivom „Dan zdravlja”.

Pored prisustva predstavnika kompanija i udruženja koja zdrave životne stilove promovišu kroz plasiranje širokog spektra svojih proizvoda i usluga, poseban značaj ovoj manifestaciji dao je upravo Gradski zavod za javno zdravlje Beograd. Predstavnici Zavoda, pojačani volonterima Beogradske asocijacije studenata farmacije (BPSA), u neposrednom kontaktu sa prisutnim građanima, vršili su široko preventivno delovanje, deleći zdravstveno-vaspitne savete na brojne teme.

U susret dolazećem Svetskom danu bez duvana, koji se obeležava 31. maja, aktivnosti Gradskog zavoda tokom subotnje manifestacije posebno su bile usmerene na temu štetnosti pušenja i zaštite celokupnog stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Sprovedene aktivnosti bile su u velikoj meri oblikovane i temom ovogodišnje globalne kampanje pod sloganom „Duvan slama srca“, a odnosi se na uticaj duvana na nastanak kardiovaskularnih bolesti. Tom prilikom, kao podršku odgovarajućim savetima u vezi sa zdravstvenim rizicima koje generiše i/ili pojačava upravo duvan, građani su dobili i prateće zdravstveno-vaspitne materijale Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd: „Domaćinstvo bez duvanskog dima“, „Pušiš cigarete? A da radiš nešto drugo?“, „Povišen krvni pritisak“, „Korak po korak do pravilne ishrane“, „Šetnja za bolji kvalitet života“, „Smanjite svoje rizike za dijabetes“, kao i edukativne brošure Instituta „Batut“: „Danas je pravi dan“, „Kretanjem do zdravlja“ i „Prevencija kardiovaskularnih bolesti“.

карабурма здравље

Svim ovim se želelo ukazati na to u kojoj meri je duvan, kao pojedinačni faktor rizika, odgovoran ne samo za obolevanje, već i za prevremeno umiranje od masovnih nezaraznih bolesti, među kojima dominiraju upravo kardiovaskularna oboljenja.

карабурма здравље

U cilju podizanja svesti stanovništva o velikom značaju zaštite svih kategorija stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, za ovu priliku sa posetiocima manifestacije sprovedena je i anketa, koja je imala za cilj da ispita stavove naših sugrađana o pušenju u ugostiteljskim objektima. Ova anketa osmišljena je sa namerom da kod građana izazove zapitanost u vezi sa visokim stepenom tolerancije koju kao pojedinci i kao čitavo društvo pokazujemo kada je u pitanju boravak u zadimljenim prostorima. Takođe, cilj ove ankete je bio da podseti na aktuelnu zakonsku regulativu i da ukaže građanima na važnost njenog adekvatnog i doslednog sprovođenja. Uz to, namera je bila i da se sugeriše na značaj što hitnijeg donošenja novih, striktnijih zakonskih rešenja na ovu temu, pre svega kada su u pitanju ugostiteljski objekti, na koja se u našoj zemlji čeka već nekoliko godina.

карабурма здравље

I vi svoj stav o ovoj temi možete izneti u našoj anketi.

карабурма здравље

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351