Обележен Национални дан без дувана 2018.

национални дан без дувана 2018Градски завод за јавно здравље Београд у сарадњи са Црвеним крстом Београда и Студентском организацијом Фармацеутског факултета (БПСА) обележио је Национални дан без дувана спровођењем здравствено-промотивне акције у Шопинг центру Делта сити у среду, 31.01.2018. од 14.00 до 16.00 часова.

Догађај је организован са намером да се грађанима недвосмислено укаже да уживање дуванских производа доводи до рака, болести срца, крвних судова и плућних обољења, као и да се предложе стручне мере за трајно одвикавање од коришћења дуванских производа. Посебан нагласак стављен је на превенцију започињања пушења међу младима и стварање подршке у јавности за пооштравање прописа који уређују пушење на јавним местима.

Представници Центра за промоцију здравља Градског завода за јавно здравље Београд заједно су са студентима фармације и волонтерима Црвеног крста били ангажовани на подели промотивног материјала и разговору са заинтересованим грађанима. Искоришћена је прилика да се још једном скрене пажња на опасности које по здравље носи свака употреба дуванских производа, уз покушај мотивисања пушача да се одлуче за стручно вођен пут остављања дувана. Једна од активности била је и добровољно анкетирање о ставовима популације у вези са забраном пушења у угоститељским објектима, са циљем навођења на размишљање о овом изузетно заступљеном извору изложености дуванском диму, као и подстицања опредељења грађана за законски засновано потпуно искључење употребе дувана у угоститељским објектима.

национални дан без дувана 2018

Према резултатима Истраживања о ефектима и ставовима у вези са Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму из 2016. године, које је спровео Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, трећина (38%) пунолетних грађана Србије пуши свакодневно, барем једну цигарету сваког дана, упркос чињеници да је велика већина (90%) изјавила да је свесна штетности пушења и изложености дуванском диму. Посебно је поразна чињеница да само 11% становништва сматра да се Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму у потпуности поштује, поредећи је са податком да 84% становништва у потпуности или углавном подржава примену овог закона. Знање, воља и стручна помоћ најбољи су савезници у борби против штетног утицаја дувана.

национални дан без дувана 2018

Избаци дуван из свог живота и животног простора, заштити себе и друге!

национални дан без дувана 2018

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351