Obeležen Nacionalni dan bez duvana 2018.

национални дан без дувана 2018Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u saradnji sa Crvenim krstom Beograda i Studentskom organizacijom Farmaceutskog fakulteta (BPSA) obeležio je Nacionalni dan bez duvana sprovođenjem zdravstveno-promotivne akcije u Šoping centru Delta siti u sredu, 31.01.2018. od 14.00 do 16.00 časova.

Događaj je organizovan sa namerom da se građanima nedvosmisleno ukaže da uživanje duvanskih proizvoda dovodi do raka, bolesti srca, krvnih sudova i plućnih oboljenja, kao i da se predlože stručne mere za trajno odvikavanje od korišćenja duvanskih proizvoda. Poseban naglasak stavljen je na prevenciju započinjanja pušenja među mladima i stvaranje podrške u javnosti za pooštravanje propisa koji uređuju pušenje na javnim mestima.

Predstavnici Centra za promociju zdravlja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd zajedno su sa studentima farmacije i volonterima Crvenog krsta bili angažovani na podeli promotivnog materijala i razgovoru sa zainteresovanim građanima. Iskorišćena je prilika da se još jednom skrene pažnja na opasnosti koje po zdravlje nosi svaka upotreba duvanskih proizvoda, uz pokušaj motivisanja pušača da se odluče za stručno vođen put ostavljanja duvana. Jedna od aktivnosti bila je i dobrovoljno anketiranje o stavovima populacije u vezi sa zabranom pušenja u ugostiteljskim objektima, sa ciljem navođenja na razmišljanje o ovom izuzetno zastupljenom izvoru izloženosti duvanskom dimu, kao i podsticanja opredeljenja građana za zakonski zasnovano potpuno isključenje upotrebe duvana u ugostiteljskim objektima.

национални дан без дувана 2018

Prema rezultatima Istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu iz 2016. godine, koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, trećina (38%) punoletnih građana Srbije puši svakodnevno, barem jednu cigaretu svakog dana, uprkos činjenici da je velika većina (90%) izjavila da je svesna štetnosti pušenja i izloženosti duvanskom dimu. Posebno je porazna činjenica da samo 11% stanovništva smatra da se Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u potpunosti poštuje, poredeći je sa podatkom da 84% stanovništva u potpunosti ili uglavnom podržava primenu ovog zakona. Znanje, volja i stručna pomoć najbolji su saveznici u borbi protiv štetnog uticaja duvana.

национални дан без дувана 2018

Izbaci duvan iz svog života i životnog prostora, zaštiti sebe i druge!

национални дан без дувана 2018

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351