Обележена Европска недеља превенције рака грлића материце 2018.

национални дан борбе против рака 2018Градски завод за јавно здравље Београд у сарадњи са Црвеним крстом Београда и Студентском организацијом Фармацеутског факултета (БПСА) пригодно је обележио XII Европску недељу превенције рака грлића материце спровођењем јавноздравствене акције у Шопинг центру Карабурма у недељу, 28.01.2018. од 12.00 до 14.00 часова.

Циљ овог догађаја био је подизање свести грађана о опасности коју представља рак грлића материце, са посебним освртом на спречавање настанка ове болести, као и наглашавање значаја редовних прегледа код изабраног гинеколога.

Запослени из Градског завода за јавно здравље Београд заједно су, са студентима фармације и волонтерима Црвеног крста, били на располагању заинтересованим грађанима што је омогућило да се јавности понуде проверени савети, разреше недоумице и дају одговори на питања о овој болести. У сусрету са грађанима посебно је издвојена велика делотворност превентивних мера, јер се редовним прегледима и раним откривањем рак грлића материце може спречити.

национални дан рак грлић материце 2018/

Овим путем настојало се да, уз поделу одговарајућег штампаног промотивног материјала, буде указано на овај дуго присутан јавноздравствени проблем, као и да се упути позив женама свих доби да редовно одлазе на гинеколошке прегледе, као и младима да прате њима прилагођене здравствено едукативне садржаје на ову и сличне теме на веб сајту Градског завода за јавно здравље.

национални дан рак грлић материце 2018/

У Београду је само током 2016. године регистровано 205 новооболелих жена од рака грлића материце, док је у истом периоду регистровано 103 умрлих од ове болести. Посматрано на националном нивоу, Србија се налази у групи европских земаља са највишим стопама обољевања и умирања од ове малигне болести. Знање и редовни прегледи најбољи су начин да се болест спречи. СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ!

национални дан рак грлић материце 2018/

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351