Октобар - Међународни месец борбе против рака дојке 2017.

рак дојке октобар 2017Рак дојке представља водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света, погађајући подједнако и развијене и неразвијене области планете.

Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје скоро 1.700.000 оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих. Србија у овом погледу не заостаје за светским трендовима, па је тако и у нашој земљи рак дојке најчешћи малигни тумор у женској популацији.

Процене су да чак свака осма жена у Србији током свог живота оболи од рака дојке. Према проценама Globocana из 2012. године, Србија се налази заједно са већином земаља некадашњег западног Балкана (Словенија, Хрватска, Црна Гора) у средини, када је у питању ризик оболевања од рака дојке у Европи. Међутим, када говоримо о ризику умирања од рака дојке, он је веома висок за жене у Србији у односу на друге особе женског пола у Европи, одмах после жена у Македонији.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије, у 2014. години регистровано је 2.675 новооткривених случајева карцинома дојке, док је у истој години од ове болести преминуло 1.180 жена. Када је реч о Београду, ово обољење је на првом месту у структури обољевања и умирања жена, где је, према подацима Регистра за рак, током 2016. Године регистровано 787 новооткривених случајева карцинома дојке, док је у истом периоду 468 жена изгубило битку са овом болешћу.

Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава широм света, како би се скренула пажња на високу распрострањеност овог обољења и да би се подигла свест, пре свега опште јавности, о значају превенције и раног откривања. Тако се пружа могућност за правовремено започињање лечења и повећававају шансе за трајно излечење, нарочито када се узме у обзир значајан напредак који је у погледу третмана ове болести остварен у протеклих пар деценија.

Висока учесталост оболевања од рака дојке мора се у извесној мери приписати чињеници да до данас нису откривени или до краја разјашњени сви узроци његовог настанка, па су домети примарне превенције, у том смислу, лимитирани. Имајући ту врсту ограничења у виду, као једино доказано ефикасно решење за смањење стопе умирања од ове болести, намеће се њено рано откривање, односно секундарна превенција. Управо с тим циљем, Светска здравствена организација креира, промовише и подржава националне програме за контролу карцинома дојке.
Пратећи препоруке Светске здравствене организације и искуства европских земаља у спровођењу популационих скрининг програма, у Републици Србији је у децембру 2012. године започет програм организованог скрининга рака дојке који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота жена оболелих од ове болести.

Организовани скрининг рака дојке се континуирано спроводи у укупно 36 општина на територији Републике Србије, у којима се мамографско снимање обавља у самим здравственим установама. Са територије Града Београда, у програм је укључено 8 домова здравља са 9 припадајућих градских општина (Лазаревац, Палилула, Стари град, Нови Београд, Раковица, Звездара, Обреновац, Земун и Сурчин).
Само током 2016. године, у Београду су на преглед позване 34.363 жене, односно 41,2% циљне групе жена (50 – 69 година), од којих се 34,5% одазвало позиву и урадило мамографију. Позитиван мамографски налаз је утврђен код 1.067 жена, док су малигне промене доказане код 88 жена које су се на скрининг одазвале у неком од београдских домова здравља укључених у програм.

На територији осталих општина где се програм не спроводи у облику организованог скрининга, превентивни палпаторни прегледи дојке се обављају код гинеколога и лекара опште медицине, а затим се жене које су животне доби од 50 до 69 година, али и оне млађе код којих лекар процени да постоји потреба, упућују на мамографију. Када је реч о женама које су млађе од 50 година, уколико у својој породичној анамнези имају блиске рођаке са оперисаним раком дојке (мајка, сестра), на ове прегледе се јављају без икаквих позива, редовно и чешће него једном у две године, како је скринингом предвиђено.

Откривањем рака дојке у раној фази болести ствара се могућност за његово ефикасно лечење - правовременом применом одговарајуће савремене терапије и даљим континуираним третманом, могуће је спасити пуно живота и значајно унапредити квалитет живота оболелих жена. Током месеца октобра, апел се упућује, пре свега, општој јавности, са циљем подизања свести жена о значају раног откривања карцинома дојке и важности свих нивоа превенције, али и стручној јавности и доносиоцима одлука на свим нивоима, у циљу пружања подршке јачању капацитета здравствених установа како би спровођење програма скрининга рака дојке било што успешније и како би водило ка жељеним позитивним исходима по здравље.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351