Појава стрептококних болести (ангине и шарлаха) у дечијим колективима

Лекар прегледа детеБактерија бета-хемолитички стрептокок групе А (Streptococcus pyogenes) је узрочник стрептококних болести: гнојне ангине и шарлаха. Гнојна ангина је упала ждрела, а шарлах је акутна заразна болест коју карактеришу упала ждрела и појава шарлахне оспе. Њих прате и општи знаци инфекције као што је повишена температура. Компликације шарлаха могу бити гнојне и алергијске.

Извор инфекције је особа која има бета-хемолитички стрептокок групе А. Она може да има клиничке знаке болести или да буде здрав клицоноша. Бактерија се најчешће преноси капљичним путем, ређе контаминираним предметима или храном. Стрептококне болести се јављају спорадично или у епидемијама у вртићима, школама и установама где постоји колективни смештај. Најчешће оболевају деца предшколског и школског узраста.

Код сумње да се ради о болестима које изазива стрептокок, лекар треба да упути пацијента на микробиолошки преглед бриса ждрела. Налаз пиогеног стрептокока у њему доказ је узрочника бактеријске инфекције и може да буде индикација за антибиотску терапију у случају испољене клиничке слике. Лек избора је пеницилин и пеницилински препарати, а код особа алергичних на пеницилин – макролиди или неки други антибиотик према антибиограму.

Код појаве стрептококне болести у колективима, епидемиолошке екипе  Центра за контролу и  превенцију болести Градског завода за јавно здравље Београд спроводе епидемиолошко испитивање и свим особама које су биле у контакту са оболелим узима се брис ждрела и носа. Брисеви се обрађују у  микробиолошкој лабораторији.

Сва деца са налазом бета хемолитичког стрептокока групе А се упућују надлежном педијатру на преглед ради процене да ли је потребно лечење антибиотицима и предузимање других мера. Сарадња између ординирајућег лекара, запослених у дечијем колективу, епидемиолошких екипа и лекара микробиолога је неопходна да би се спречило ширење стрептококних инфекција и настанак компликација болести.

 

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351